Gerul a umplut la maxim singurul adăpost de noapte din oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăpostul de noapte, singura speranță a zeci de oameni ai străzii
Adăpostul de noapte, singura speranță a zeci de oameni ai străzii

Zeci de oameni ai străzii au înoptat la adăpost iar alți șapte la Unitatea de Primiri Urgențe. Cea mai scăzută temperatură la Satu Mare de minus 11 grade Celsius a fost înregistrată azi noapte. La adăpost oamenii primesc o cană cu ceai și pâine unsă. 

Aproximativ 80 de persoane fără adăpost din municipiul Satu Mare au petrecut primele nopți de ger din acest an în adăpostul de noapte de pe strada Gladiolei dar și la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Deși capacitatea adăpostului este de 60 de locuri, 36 pentru bărbați și 24 pentru femei, în nopțile friguroase alte 20 de persoane au solicitat găzduire și mâncare. „Am suplimentat locurile în sala de socializare unde am întins saltele și pentru cei care s-au prezentat și au solicitat un loc în adăpost. Capacitatea adăpostului e mică, iar din păcate numărul celor care nu au un acoperiș deasupra capului este în creștere. Pe lângă cei din Satu Mare mai vin la adăpost și persoane din localitățile învecinate“, a declarat directorul adăpostului Daniel Săvianu.

Șapte persoane la UPU

Alte șapte persoane au înoptat sâmbătă și duminică la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean. „Până acum nu am avut cazuri de hipotermii însă, în week-end, patru oameni ai străzii au fost aduși la UPU iar de acolo la adăpostul de noapte“, a declarat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești. Într-o ședință a Consiliului Local desfășurată în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, Poliția Comunitară a primit dispoziție ca în cazul în care la Satu Mare se vor înregistra temperaturi scăzute, persoanele fără adăpost, căzute în stradă și bolnave, să fie ridicate și transportate la UPU iar de acolo la adăpostul de noapte. Prefectul Radu Giurcă a pus accent pe acest aspect la videoconferința de săptămâna trecută cu premierul Emil Boc. Adăpostul de noapte oferă oamenilor străzii o cană cu ceai și pâine unsă în fiecare seară și dimineață. „Noi le oferim o cană cu ceai și pâine cu untură, pateu sau gem. Avem sătmăreni care le aduc și mâncare gata preparată. Săptămâna trecută au primit inclusiv sarmale“, a declarat directorul centrului social.  

Mamă cu copil de trei ani mânăncă și doarme la adăpost

Cea mai tânără persoană care primește găzduire la adăpost este un copil de trei ani împreună cu mama lui de 24 de ani. Carmen Iancu a fost scoasă din casă de către soțul ei iar de atunci mânâncă și doarme la adăpost. „În timpul zilei sunt la muncă iar copilul la grădiniță. Seara dormim și mâncăm aici“, a declarat femeia.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite