Geo Goidaci- Artistul sătmărean pe care România nu a știut să-l țină acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geo Goidaci-Arta adevărată este un fenomen sacru, plin de mister
Geo Goidaci-Arta adevărată este un fenomen sacru, plin de mister

Talent deosebit atât în sculptură cât şi în artă digitală, Geo Goidaci se numără printre artiștii valoroși pe care România nu a știut să îi păstreze acasă. Geo (Gheorghe) Goidaci s-a născut la Iojib, județul Satu Mare într-o familie de dogari.

Puțini sunt sătmărenii care îi cunosc activitatea artistică și, paradoxal, artistul nu a expus încă în județul natal. Păstrează, însă, legături strânse cu prietenii adevărați pe care nu i-a uitat și despre care vorbește cu drag.  Un spirit universal și artist intelectual, Geo Goidaci impresionează prin seriozitatea și maturitatea artistică. Asta o dovedesc numeroasele lucrări de sculptură și pictură pe care le-a realizat și cu care a participat la expoziții atât în țară cât și în străinătate, lucrări apreciate la cel mai înalt nivel. „După anul 1984 am participat la numeroase expoziții în țări precum Germania, Italia, Franța, USA, Slovacia, Suedia, România, Olanda, Ungaria dar am organizat, la rândul meu, expoziții, tabere de creație și simpozioane de artă. Am expus în multe orașe în deosebi după ce am ajuns în vest“, a declarat artistul. Ultimele expozitii personale au fost la București și Timișoara în 2008, Iași, Mangalia și Gura Humorului în 2007.

Înclinație deosebită pentru desen

Prin 1960 fiind elev la Medieșu Aurit, talentul său a fost descoperit și încurajat de diriginta lui de clasă, doamna Florica Soponaru. Prin mijlocirea ei a participat la concursul de desen dedicat Zilei Mamei și a câștigat premiul I pe județ. Tot soții Soponaru (ambii învățători) l-au îndrumat
să dea examenul de admitere la Liceul de artă plastică din Cluj, unde a intrat printre primii, spre marea surprindere a părinților. Apariția artistului în peisajul artistic românesc după 23 de ani de absență a fost salutată de presa și televiziunea din țară.

A început să sculpteze de mic copil

Geo Goidaci a început să sculpteze de mic. Cioplea figuri de animale în ghipsul rămas de la tencuirea casei părintești. Însă, ceea ce îi plăcea în mod deosebit era desenatul. „Când alți copii se jucau cu mingea eu desenam sau pictam. Am umplut vecinii cu icoane pictate în acuarelă. Mai târziu pe vremea liceului, mai pictam sau restauram tablouri bisericești, prin grija părintelui Alexandru Tincu, pe atunci preot stagiar la Iojib. Colaborarea dintre cei doi a continuat și în anii studenției.  Astfel își câștiga artistul ceva bani de vacanță.


În prezent, sătmăreanul face parte din conducerea „Societății pentru promovarea culturii și tradițiilor românești” din München.

Pe lângă sculptură și pictură, Geo Goidaci mai are o pasiune pentru muzică. Instrumentul sau preferat este cavalul.



Profil


Născut la Iojib la 14 martie 1947

Studii:  A studiat artele plastice la Cluj.

Carieră: Profesor de specialitate la Liceul de arte plastice din Timișoara, singurul liceu din țară la care s-au predat gramatica formei, teoria culorii, designul, după modelul renumitului Bauhaus german.

Expoziții: Expoziții în țară și străinătate


Întrebări și răspunsuri

Care vă sunt artiștii preferați?

Nu am "artiști preferați" ci doar "modele" de ținut morală, spirituală și profesională. Îi plac toți artiștii și în general oamenii care se apropie cu dăruire, smerenie și respect de marele mister numit "arta". Cei care au cunoscut și trăit arta, știu la ce mă refer.
Ce reprezintă arta pentru dumneavoastră?
Arta nu este un obiect ci o trăire... "Facerea" ei este mai importantă decât rezultatul. Nu există artă adevărată fără credință într-o entitate spirituală universală.

Ce-i place

Sunt multe lucrări care îi plac, în special cele ce corespund gustului și sensibilității sale iar altele pe care le prețuiește dar nu-îi plac. Îi place frumosul în toate ipostazele, oamenii sinceri și curați, să cânte cu vocea și din caval, să-i ajute pe alții să pătrundă tainele artei .

Ce nu-i place

Artistului nu-i place lipsa de măsură și de respect, proastia și aroganța, lenea minții, ipocrizia și urâtul de orice natură.


Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite