Gavril Ardelean - Scoate primul atlas al animalelor din nord-vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul în biologie Gavril Ardelean lucrează, alături de alţi cercetători, la realizarea unei lucrări care va cuprinde peste 10.000 de specii de animale din nord-vestul Transilvaniei.

Gavril Ardelean s-a născut şi a copilărit la Seini. Iubeşte natura încă de când era mic, motiv pentru care şi-a dedicat toată viaţa cercetării animalelor şi plantelor. La 19 ani a plecat la studii la Universitatea Babeş-Bolyai, la Facultatea de Biologie, Geografie şi Geologie. A urmat apoi cursurile de doctorat în „Fiziologie animală şi umană” în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar teza de doctorat şi-a scris-o pe tema „Mecanisme de prevenire a oboselii“. „Sunt pasionat de natură peste măsură, motiv pentru care şi puţinul timp liber pe care îl am îl dedic muncii de cercetare”, spune profesorul.
Imediat după terminarea facultăţii a predat, timp de opt ani, biologie în mai multe licee din Satu Mare şi Maramureş. În 1979, Ardelean a devenit inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare pentru o perioadă de un an, de uinde s-a mutat în administraţia publică locală şi judeţeană. A fost apoi, timp de şase ani, director şi gazetar la un ziar local. Gavril Ardelean crede şi acum că acea perioadă a fost importantă în viaţa lui, deoarece putea îmbina ştiinţa cu publicistica. „Am publicat articole de ziar mai mult pe teme de biologie, geologie, ecologie şi protecţia mediului, dar mi-a plăcut şi administraţia publică. Prin activitatea mea ziaristică practic am încercat să propun schimbări administrative în ceea ce priveşte protecţia mediului”, mai povesteşte biologul.
Astfel, în perioada 1992-1999, el a făcut o propus fostei conduceri a Consiliului Orăşenesc amenajarea a două parcuri în oraş, câte unul pe fiecare dintre cele două maluri ale Someşului. Degeaba însă, sugestiile lui nu au fost luate în seamă. „Era şi este nevoie de spaţii verzi în oraşe, unde poluarea este întotdeauna mai mare ca la ţară. Problema a fost că aceste propuneri au fost ignorate şi în locul parcurilor s-au construit blocuri şi spaţii comerciale, ceea ce m-a întristat foarte mult”, mai spune Ardelean.
Premiul Academiei Române
Una dintre cele mai mari realizări ale profesorului sătmărean este publicarea lucrării „Fauna de vertebrate a Maramureşului”, realizată în urma unei cercetări ce a durat zece ani şi pentru care Gavril Ardelean, alături de co-autorul lucrării, Iosif Beres, a primit cel mai înalt grad în ştiinţe, Premiul Academiei Române, în 2002.
În decurs de 10 ani a reuşit să implementeze nu mai puţin de şase proiecte, pentru ccare a atras fonduri europene în valoare de 400.000 de lei. În prezent derulează alte patru proiecte bio şi ecologice, tot din fonduri europene. „Aceste proiecte sunt importante atât pentru mine, ca om de ştiinţă, cât şi pentru zona noastră, deoarece ele vizează protejarea unor arii naturale, respectiv conservarea unor faune şi a unor specii rare, pe cale de dispariţie. De exemplu, unul din cele patru proiecte vizează conservarea ihtiofaunei de pe râurile Tur, Ier, Someş, Barcău şi Crasna, unde trăiesc specii de peşti, care trebuie protejate de speciile necunoscute”, descrie cercetătorul. Alte patru astfel de proiecte vor fi derulate în anii următori în zonele Sătmarului şi a Maramureşului.
Cartea la care lucrează acum, alături de alţi cercetători, este un Index al speciilor de nevertebrate şi vertebrate din Depresiunea Maramureşului şi zonele limitrofe. Lucrarea va cuprinde peste 10.000 de specii şi va fi publicată în acest an.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
ADS: Aţi deschis prima filială a unei universităţi la Satu Mare. Cum aţi reuşit această performanţă?
G.A.: Lucram în administraţie când fosta conducere a judeţului mi-a propus să pornim la Satu Mare prima instituţie de învăţământ universitar. Conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad a fost de acord să înfiinţeze un sediu la noi, iar în 1996 s-a organizat prima admitere la specializările Drept, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, respectiv Ştiinţe economice. Astăzi, există şase filiale, cea mai puternică fiind cea din Satu Mare, unde cele 11 specializări pentru licenţă şi nouă pentru masterat au peste 4.000 de studenţi înscrişi.
Ce-i place:
Cel mai mult îi plac deplasările în excursii de cercetare în natură şi mai ales în zonele în care oamenii nu au intervenit şi nu au distrus frumuseţea peisajelor.
Ce nu-i place:
Ceea ce îl nemulţumeşte este faptul că sătmărenii tind să se mulţumească cu realizările lor, chiar dacă acestea sunt mici şi că, din nefericire, această atitudine nu ajută la dezvoltarea socială a oraşului Satu Mare.
PROFIL:
Născut: 5 mai 1942, Seini, judeţul Maramureş
Familie: Este căsătorit, are un copil
Studii: Facultatea de biologie, geografie şi geologie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite