Şefii învăţământului din Satu Mare cred că se vor găsi bani pentru salariile profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilul şef a expus astăzi reprezentanţilor din învăţământ deficitul la fondul de salarii
Edilul şef a expus astăzi reprezentanţilor din învăţământ deficitul la fondul de salarii

Primarul Iuliu Ilyes a informat astăzi sindicatele şi Inspectoratul Şcolar, cu privire la deficitul de 15 milioane de lei din fondul de salarizare a profesorilor pe anul acesta. Conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că se vor găsi soluţii pentru plata salariilor din învăţământul sătmărean.


Primarul Iuliu Ilyes s-a întâlnit în această dimineaţă cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspector general Popa Mariana şi cu reprezentaţii sindicatelor. Primarul municipiului a prezentat situaţia finanţării fondului de salar al angajaţilor din sistemul de învăţământ al municipiului Satu Mare în urma stabilirii standardelor de cost per elev, conform HG 1618 din 23.12.2009.


În municipiul Satu Mare suma totală a fondului de salarii cheltuit în anul 2009 a fost de 83 milioane lei ceea ce înseamnă un cost mediu de 3.400 lei per elev într-un an faţă de 2.870 lei per elev  în anul 2010, stabilit prin Hotărârea de Guvern. „Reducerea standard de cost per elev la nivelul preconizat crează un deficit de aproximativ 15 milioane lei pe an, sumă echivalentă cu fondul de salarii în 2010 al unui număr de circa 500 de angajaţi. Acest deficit nu va putea fi acoperit din restructurările preconizate şi nici din venituri proprii ale municipiului Satu Mare“, afirmă Natalia Covaci, purtător de cuvânt al Primăriei Satu Mare.

Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că se vor găsi soluţii pentru plata salariilor către profesori. „În aceste zile se discută şi  bugetul, situaţia este în evoluţie şi sunt sigură că se vor găsi şi soluţii până la primul salariu pe anul 2010, respectiv plata aferentă lunii ianuarie“, susţine Mariana Popa, inspector general.

Sindicaliştii sunt revoltaţi

 „Este inadmisibil ca o Hotărâre de Guvern atât de importantă să fie luată fără consultarea sindicatelor. Vom analiza situaţia şi vom decide care vor fi acţiunile noastre la nivel naţional“, spune Ioan Drăgan, liderul SIP Satu Mare. Acesta mai spune că, pe lângă noul criteriu de alocare a fondurilor salariale din învâţământ pe baza numărului de elevi, Hotărârea de Guvern din decembrie, vizează şi desfiinţarea a 566 de posturi din învăţământul sătmărean. „Numărul de posturi ce vor fi desfiinţate anul acesta este enorm, printre cele mai mari pe ţară. Este clar că va fi afectată calitatea din învăţământ“, mai spune Drăgan  

Potrivit unui comunicat al Primăriei Satu  Mare, administraţia publică locală a municipiului consideră necesară recalcularea acestor sume, reanalizarea modului şi momentului implementării acestui sistem lucruri care nu se regăsesc în Hotărârea de Guvern.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite