Fruntaşi la donat sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Ciuc a donat în această dimineaţă 400 ml de sânge
Irina Ciuc a donat în această dimineaţă 400 ml de sânge

În anul 2009, sătmărenii au donat 4.160 de litri de sânge, numărul donatorilor ajungând la 10.400. În medie, cantitatea de sânge donată ajunge la 36 de litri la mia de locuitori, ceea ce clasează judeţul pe primul loc în ţară.

Satu Mare este lider naţional la capitolul cantitate de sânge donată la mia de locuitori. Directorul Centrului de Trasfuzie Sanguină, Doina Crişan, spune că a ajuns la această performanţă în urma numeroaselor campanii pe care le-a demarat. Dacă în 2008, numărul donatorilor era de 9.130, în 2009 a crescut la 10.400. „Am observat o creştere semnificată în rândul tinerilor, ceea ce mă bucură enorm de mult“, a declarat aceasta.
Sătmărenii au donat în 2009 4.160 de litri de sânge, clasându-se pe primul loc pe ţară la mia de locuitori. „Săptămâna trecută s-a făcut clasamentul naţional, iar sătmărenii sunt fruntaşi la donatul de sânge. Pe locul al doilea se clasează Ialomiţa“, a mai spus Doina Crişan.

Donatori fideli

Dintre cei 10.400 de donatori, 90% sunt fideli. Majoritatea vin din spririt civic ori în urma evenimentelor nefericite din viaţa lor. „Soţul meu a fost operat în urmă cu doi ani, a avut nevoie de mult sânge. Abia am reuşit să adun atunci cinci persoane pentru a face rost de sânge. M-am bucurat atunci că au fost persoane care l-au ajutat, iar acum eu fac la fel. De ce să nu ajut pe cineva dacă are nevoie?“, a declarat Irina Ciuc, o sătmăreancă prezentă în această dimineaţă la Centrul de Tranzfuzie Sanguină Satu Mare.
Tot în această dimineaţă, o familie întreagă a venit chiar din oraşul Carei, pentru a-şi ajuta tatăl. „Tatăl meu este bolnav şi are nevoie mult sânge. Este pentru prima dată când vin, iar dacă va mai fi nevoie, acţiunea se va repeta“, a declarat Cristian Păcurar.

A crescut numărul donatorilor

În 2009, respectiv începutul anului 2010, numărul donatorilor a crescut semnificativ. „Dacă în aceiaşi perioadă a anului trecut aveam 20-30 de donatori zilnic, sunt zile când numărul lor ajunge acum şi la 70“, a declarat Doina Crişan, directorul Centrului de Transfuzie Satu Mare.
Chiar dacă nu recunosc, multe dintre persoane vin şi pentru cele 7 tichete de masă, plus ziua liberă, de care beneficiază în urma donării.

Cine poate dona sânge?


Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă minumum 18 ani împliniţi, să fie sănătoşi, să nu fi suferit în trecut de afecţuni precum hepatită, TBC, boli neuropsihice, diabet. Femeile care vor să doneze sânge trebuie să aibă o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii 60.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite