Frigul a umplut adăpostul de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Pop doarme la adăpost de câteva luni când şi-a pierdut locuinţa
Mihai Pop doarme la adăpost de câteva luni când şi-a pierdut locuinţa

Toate cele 60 de locuri de la singurul adăpost de noapte din oraş au fost ocupate odată cu venirea iernii, iar cererile noi vor fi refuzate. Autorităţile locale nu au bani pentru amenajarea unui nou adăpost, deşi în evidenţe numărul celor fără casă depăşeşte de trei ori capacitatea centrului existent.

Cele 60 de locuri ale singurului adăpost de noapte din oraş sunt ocupate. În marea lor majoritate, cei care frecventează adăpostul sunt sătmăreni care şi-au pierdut, din diferite motive, locurile de muncă şi locuinţele, fiind nevoiţi să stea pe străzi. La adăpost, aceştia primesc mâncare, un pat şi se pot spăla zilnic.

După 17 ani de muncă a rămas fără locuinţă
După 17 ani de muncă la Unio şi alţi trei în Ungaria, Mihai Pop, de 48 de ani, a rămas fără locuinţă, iar de câteva luni frecventează adăpostul. Munceşte la negru pe unde apucă pentru 10-15 lei pe zi, bani din care îşi cumpără mâncare pe timpul zilei. „Toată viaţa mea am muncit şi am avut bani. Mi-am pierdut locuinţa, iar acum sunt nevoit să dorm la adăpost unde primesc şi mâncare şi pot să mă spăl. Am un copil care a plecat în Germania, iar eu am rămas singur“, povesteşte bărbatul. „Sunt multe astfel de cazuri, oameni care au avut o viaţă normal, dar, din diferite motive, au pierdut tot ce au avut şi sunt nevoiţi să vină la noi. Vrem să demarăm o campanie prin care să încercăm să-i conştientizăm pe sătmăreni că persoanele care vin la noi nu sunt infractori, drogaţi, hoţi sau boschetari, ci oameni obişnuiţi care au pierdut tot ce au avut”, a declarat Daniel Săvianu, directorul adăpostului.

Gerul va suprasolicita adăpostul
Conducerea adăpostului se aşteaptă ca numărul persoanelor care se vor adresa instituţiei pe perioada iernii să crească. „Anul trecut am avut peste 80 de sătmăreni. La un moment dat am fost nevoiţi să punem saltele şi în sala de mese ca să avem unde să-i culcăm, iar unii dormeau şi câte doi într-un pat“, a declarat Daniel Săvianu, directorul adăpostului. Din cauza capacităţii reduse pot fi cazate numai persoanele din municipiu. „Suntem nevoiţi să refuzăm multe alte persoane din comunele şi satele judeţului care apelează la noi“, a mai spus Daniel Săvianu.

Aproape 200 de persoane fără adăpost sunt luate în evidenţele autorităţilor, dar nu sunt bani pentru deschiderea unui nou centru de profil. „Aceste probleme sociale trebuie tratate ca lumea pentru a nu cădea în cealaltă extremă, iar oamenii să creadă că dacă tot înfiinţăm adăposturi vom rezolva problemele. Cu cât vom înfiinţa mai multe astfel de adăposturi cu atât mai mult va creşte numărul celor care le vor frecventa”, a precizat Kereskeny Gabor, viceprimarul municipiului Satu Mare.

Cifre: 60 de locuri este capacitatea maximă a adăpostului de noapte.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite