Francezii refac locuinţele sătmărenilor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 12 elevi şi şase profesori îi ajută pe oamenii din Mădăras să-şi pună la punct locuinţele. Aceştia au venit din Franţa pregătiţi cu toate ustensilele şi materiale de construcţii şi până sâmbătă vor să termine lucrările.

Un grup de 12 elevi şi şase profesori de la un liceu din Saint Michelle,Franţa au venit la Satu Mare pentru a reabilita casele unor localnici din satul Mădăras, judeţul Satu Mare. Pregătiţi cu unelte, vopsea, trafalet şi materiale de construcţii pe care le-au adus cu maşinile tocmai din Franţa, elevii muncesc cu spor la reabilitarea a trei locuinţe.



Zilnic, dis-de-dimineaţă, toţi cei 12 elevi împreună cu profesorii lor se schimbă în hainele de muncă şi ies pe şantier. Fără a ţine cont de munca fizică cu care nu sunt tocmai obişnuiţi, toţi cei 12 tineri provenind din familii înstărite, îşi iau ustensilele şi se apucă de muncă. Una dintre casele care necesită reparaţii este cea a lui Norbert Kaszonyi, din Mădăras.

image
image

„Nu este pentru prima dată când un grup de francezi mă ajută să-mi reabilitez locuinţa“, a declarat acesta. Îndrumate de un profesor francez, două tinere, Julie Durand, de 18 ani şi Zelie Perrin, tot de 18 ani, s-au descurcat foarte bine azi, la vopsirea pereţilor exteriori. „Este pentru prima dată când fac acest lucru. Nu este neapărat foarte greu, ci destul de obositor“, a spus tânără Julie.

image

Nici profesorul care coordona lucrarea nu a avut prea multă tangenţă cu aceast domeniu, al construcţiilor. „Am mai participat la acţiuni sociale, dar nu de acest gen. Ideea este că fiecare persoană încearcă să ajute alţi semeni, în limita posibilităţiilor“, a declarat profesorul David Corrigan.

Izolaţie pusă la o casă de copii

La numai câţiva kilometri de casa lui Norbert Kaszonyi, un alt grup de elevi şi profesori muncesc la inzolarea casei de copii. „Eu sunt diriginta de şantier, ştim exact cum se procedează. Fiul meu, Mark, prezent aici, a mai muncit alături de tatăl lui, în Franţa, a declarat Marie Paule Barou, asistentă în cadrul liceului din Saint Michelle.


Le plac sarmalele

Toţi francezii au mărturist că sarmalele sunt pe gustul lor. „Sunt foarte bune, supele sunt diferite faţă de cele din Franţa. Am observat că oamenii din România mânâncă non-stop şi se şi distrează. Din păcate, drumurile şi mizeria de pe străzi nu pot fi trecute cu vederea“, a spus Julie.
Cei 12 tineri stau până sâmbătă în Satu Mare, iar vizita lor se datorează şi unui partaneriat între aceştia şi liceul „Gheorghe Dragoş“, din Satu Mare. Pe lângă activităţiile pe şantier, elevii participă şi la cursurile ţinute de profesorii sătmăreni şi vizitează totodată punctele turistice din Satu Mare şi Maramureş.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite