Florin Mihali - Face campioni din micii karateka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin este unul dintre cei mai titraţi antrenori ai clubului Zanshin. A reuşit să cucerească cu elevii săi numeroase titluri de campioni. A participat pentru prima dată la un antrenament de karate din curiozitate şi la îndemnul unui prieten, iar de atunci a îndrăgit acest sport.


Profil
Născut: 17 octombrie 1979, la Carei.
Studii: Faculatea de Finanţe Bănci, Academia Financiară Satu Mare.
Familie: Necăsătorit.

„Am fost influenţat şi de filmele cu karate pe care le urmăream, însă după ce am ajuns la sală mi-am dat seama că aici este cu totul altceva“, spune Florin. Îşi aduce aminte şi acum de primul concurs, unde a luat o bătaie serioasă.

Şlefuitor de talente

„Era prin 1996, la un an după ce am început karatele, iar antrenorul meu a hotărât că pot deja să particip la Cupa UTK de la Timişoara. Era un concurs internaţional cu participare unor karateka valoroşi din toată Europa. Am avut neşansa să lupt chiar din primul tur cu campionul Serbiei, posesor de centură neagră cu trei dani, care m-a «executat» fără drept de apel. Curios este că această înfrângere m-a ambiţionat şi mai mult şi am hotărât să continui acest sport“, remeorează Florin. Au urmat o serie de concursuri în care tânărul a progresat vizibil. „Am urcat încet, dar sigur până ce am ajuns să devin campion naţional la kumite, atât la individual, cât şi cu echipa. Am participat şi la competiţii internaţionale şi cred că am avut o comportare onorabilă, deoarece mai mereu m-am aflat pe podium“, afirmă tânărul.

I-a plăcut atât de mult sportul pe care îl practica, încât, atunci când i s-a propus să devină antrenor, a acceptat fără să stea pe gânduri. „La început aveam o grupă de copii, începători.  Din 2000 am început să antrenez la Negreşti, unde timp de patru ani am pregătit copii foarte talentaţi. Cu ei am obţinut rezulate notabile după care mi-am continuat activitatea în cadrul Clubului Zanshin, la Satu Mare“, afirmă Florin.

Îi place să lucreze cu copiii
„Îmi place foarte mult să mă ocup de cei mici, deoarece le desluşesc în priviri dorinţa de a face karate“ spune antrenorul. Sensei Florin este foarte mândru de elevii săi. Împreună au reuşit performanţe deosebite, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. „Pregătesc o grupă de copii de 9-10 ani, foarte talentaţi. Cu ei am reuşit rezultate excelente.
Vlad Voica şi Daniel Paşca au cucerit titlul de campioni europeni la kumite la Campionatul European de la Constanţa, din luna septembrie a anului 2009. Tot ei au cucerit şi titlul de campioni naţionali. Foarte talentat este şi Botiş Bogdan, campionul naţional de la kumite de acum doi ani“, afirmă antrenorul.

Întrebare şi răspuns

Care este cheia succesului în meseria de antrenor?
F.M.: Eu sunt foarte bun prieten cu elevii mei, înainte de toate. Le explic însă că în cele două ore de antrenament trebuie să facă ceea ce le spun eu, pentru a păstra prietenia. Când e de muncă, trebuie să muncim, când putem să ne distrăm, ne distrăm.


Ce-i place

Se declară un mare cinefil. „Îmi plac foarte mult filmele artistice, iar dintre actorii preferaţi i-aş enumera pe Al Pacino, Anthony Hopkins, Robert de Niro, Meryl Streep“, ne dezvăluie Florin. De asmenea, este şi un mare meloman, preferând muzica de bună caliate.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii care n-au coloană vertebrală, după cum nu-i plac persoanele care nu-şi onorează promisiunile.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite