Florin Gal, la a şasea tentativă de a intra în magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Satu Mare, Florin Gal, dă admitere în magistratură pentru a şasea oară. Florin Gal a intrat în vizorul procurorilor DNA după ce hotelul Sport a fost închiriat, în urma unei lictaţii, chiar de firma la care el a fost acţionar.

Un număr de 24 de sătmăreni s-au înscris în acest an la concursul pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM). Unul dintre ei este Florin Gal, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Satu Mare. El este la a şasea tentativă de intrare la Institutul Naţional al Magistraturii. Prima dată a încercat în anul 2006, iar apoi în 2007, 2008, 2010 şi 2011, însă de fiecare dată a picat încă de la prima probă, cea eliminatorie, constând într-un test grilă format din 100 de întrebări din cele patru materii de bază ale Dreptului. Aceasta este, de altfel, proba pe care nu reuşesc să o promoveze cei mai mulţi dintre candidaţi. De pildă, la examenul din 2010 doar 72 dintre cei 3.119 de candidaţi înscrişi au reuşit să treacă de testul grilă.
Eşecuri descurajante
Florin Gal spune că examenul este greu şi necesită pregătiri intense. „Este foarte greu examenul, dar e foarte bine aşa. Astfel, ţara se poate asigura că nu intră oricine şi că sunt excluse persoanele cu pile şi bani”, a spus Gal, care are la activ cinci eşecuri.
Fostul director al DJTS îşi doreşte foarte mult să intre în magistratură şi, deşi are experienţă în domeniul juridic, vrea să urmeze cursurile de la INM. „Prefer să urmez cursurile de doi ani de la INM, chiar dacă aş putea da un examen mai simplu prin vechime, iar asta pentru că oferă o pregătire mai aprofundată de care am nevoie pentru a deveni magistrat”, mai spune Gal.
Sătmăreanul susţine că examenul din această toamnă este ultimul la care participă şi că, dacă va pica şi acum, renunţa la ideea de a mai intra în magistratură şi va da admitere în barou.
Examenul din acest an, când sunt scoase la concursul de admitere 200 de locuri, se va desfăşura în lunile august-septembrie.
Cercetat de DNA
Dacă anul acesta Gal va reuşi să treacă de cele trei probe de foc, testul grilă de drept, cel de raţionament logic şi interviul în faţa comisiei, o altă comisie a INM îi va verifica reputaţia. La această evaluare se vor lua în considerare inclusiv amenzile administrative din ultimii trei ani, dar şi eventualul cazier judiciar sau fiscal.
Florin Gal susţine că presa i-a pătat imaginea în cea mai mare măsură. „În momentul în care se va trece la verificarea bunei reputaţii a celor admişi, desigur vor conta şi articolele din presă. Ceea ce nu îmi convine sunt acuzaţiile privind scandalul din jurul licitaţiilor pentru hotelul Sport. Nu este adevărat că sunt cercetat de DNA în acest caz”, spune Gal.
Contrar afirmaţiilor sale, DNA a început din luna decembrie a anului trecut o anchetă la DJTS Satu Mare, instituţie condusă până în luna iulie 2011 de Florin Gal. Procurorii cercetează modul în care s-a organizat licitaţia în urma căreia hotelul Sport, aflat în subordinea Direcţiei, conduse la acea vreme de Florin Gal, a fost închiriat unei firme la care Gal a fost acţionar până în iulie 2009. Cercetarea îl vizează şi pe fratele directorului, Călin Gal, angajat al DJTS Satu Mare şi preşedinte al comisiei de licitaţie.
Notele lui Gal
Florin Gal a obţinut la testele grilă 45 de puncte, din 100 posibile, în 2007, 48 în 2008, 22 în 2010 şi 59 în februarie 2011. El spune că la examenul din 2010 i s-a făcut rău şi a ieşit din sală după doar o oră şi jumătate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite