Satu Mare: Statul plătea ajutoare ilegale de 112.000 de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au anulat 306 dosare de ajutor social care costau bugetul de stat peste 112.000 de lei lunar, în timp ce alte 263 de dosare sunt suspendate. Cea mai gravă situaţie a fost găsită în comuna Săuca, unde toate dosarele de acordarea a venitului minim garantat au fost suspendate.

În comuna Săuca, toate cele 128 de dosare de acordare a venitului minim garantat au fost suspendate, iar primarul a fost amendat cu 1.000 de lei. „Achitată în termen de 48 de ore, amenda este de 250 de lei, aşa că am să o achit. Problema a fost că nu s-au făcut anchetele sociale şi dosarele au fost incomplete. Este şi responsabilitatea mea pentru că nu le-am verificat la timp“, a declarat edilu-şef al comunei, Marian Gheorghe.

Ameninţaţi cu Poliţia

De când primarii au fost înştiinţaţi că riscă amenzi şi că li se vor imputa sumele acrdate illegal, cererile de suspendare a ajutoarelor sociale au început să curgă la Prefectură. „De la 1 august primim în fiecare zi zeci de suspendări de ajutor social pe care primăriile le fac acum din proprie iniţiativă. Până acum au fost anulate 306 dosare chiar de către primari şi alte 263 suspendate în urma controalelor. Suntem la jumătatea acestei campanii, însă urmează ca, după finalizarea controalelor, să vedem cum vom putea recupera sumele acordate ilegal. Există şi posibilitatea de a înştiinţa organele abilitate asupra acestor sume acordate ilegal. Sunt bani publici, aşa că nu stăm la discuţii dacă s-au folosit fraudulos“, spune prefectul Radu Giurcă.

Nicio neregulă la controlul iniţial

După ce iniţial verificarea dosarelor de ajutor social a fost făcută selectiv, prefectul a dispus un control integral, mai riguros. „Iniţial, în luna iulie, când au început controalele, toate primăriile au fost în regulă, pentru că s-au făcut verificări selective. Am dispus verificarea riguroasă a fiecărui dosar în parte, cu termen până la sfârşitul lunii august. S-a văzut că multe dintre aceste dosare erau incomplete, cu anchete sociale vechi. Nu putem bănui deocamdată alte cauze ale acordării ilegale de ajutoare sociale, decât neglijenţa sau incompetenţa. Dacă se vor găsi şi alte cauze prin care s-a acordat incorect venitul minim garantat, persoanele responsabile vor răspune în faţa legii“, mai spune prefectul Giurcă. Cele peste 5.000 de dosare de venit minim garantat au costat luna trecută bugetul de stat circa 825.000 de lei. „Luna trecută, primăriile au plătit ajutoare sociale în valoare de circa 825.000 de lei, însă aceste sume cuprindeau şi restanţe pe lunile anterioare“, spune Daniela Cernăşteanu, managerul Agenţei Judeţene de Prestaţii Sociale Satu Mare.





Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite