Firma Florisal, îmbogățita iernii. Costurile astronomice ale deszăpezirii la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plimbarea celor două tractoare a costat municipalitatea 406 de lei pe oră
Plimbarea celor două tractoare a costat municipalitatea 406 de lei pe oră

Societatea Florisal a facturat către Pimăria Satu Mare 2,29 milioane de lei pentru deszăpezirea municipiului Satu Mare în cursul lunilor ianuarie și februarie, pentru 34 de zile în care angajații și utilajele societății au avut intervenții.

În decembrie, pentru două zile de deszăpezire, primăria a fost taxată cu 120.000 de lei.  Florisal a încasat de la municipalitate 751.000 de lei pentru deszăpezirea din ianuarie și alți 1.478.000 de lei în luna februarie. În prima lună a acestui an, societatea de deszăpezire a avut de lucru 15 zile, iar în februarie, cu doar patru zile mai mult, însă suma facturată de Florisal s-a dublat de la o lună la alta.

De ce s-a dublat factura

Reprezentanții Serviciului Administrarea Domeniului Public Privat, Servicii Publice din Primăria Satu Mare au explicat pentru „Adevărul” de ce s-a dublat factura. „Planul tarifar nu este stabilit pe zile de intervenție. Fiecare procedeu dintre cele utilizate de societate are tarif diferențiat, există mai multe criterii luate în considerare, în funcție de procedeul utilizat”,  a declarat Gheorghe Munteanu, șeful serviciului. Potrivit sursei citate, Florisal a deszăpezit municipiul cu 11 pluguri, șapte serărițe și trei stropitori de clorură de magneziu.

Cu circa 50% mai scump ca în Cluj-Napoca

În vreme ce la Satu Mare, Primăria a cheltuit 2,41 de milioane de lei pentru deszăpezire pentru lunile de iarnă, în municipiul Cluj-Napoca, facura a costat 3,04 de milioane de lei. Raportul suprafață deszăpezită – preț arată că Primăria Satu Mare a plătit pentru aceeași suprafață, 1.000 de metri pătrați, 473 de euro, cu peste 50% mai mult ca și Clujul – unde s-au plătit 265 de euro. Sumele corespund tuturor intervenţiilor efectuate pe parcursul iernii. Cu alte cuvinte, au costat 437 de euro respectiv circa 265 de euro toate operaţiunile de deszăpezirea efectuate iarna aceasta, raportate la o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.
Spre exemplu, Firma Rosal Grup, SRL, care se ocupă cu deszăpezirea unei jumătăţi din străzile oraşului, a încasat 1,6 milioane de lei pentru intervenţiile făcute pe 1,4 milioane de metri pătraţi, conform Primăriei Cluj-Napoca. La un simplu, calcul, obţinem o sumă de 265 de euro pe mia de metri pătraţi. „Trebuie să precizăm însă că suma reprezintă costul pentru toate intervenţiile din iarna trecută, raportat la 1.000 de metri pătraţi“, a precizat Sergiu Hosu, directorul Rosal Cluj. Calculul este asemănător şi pentru cealaltă firmă care a obţinute contractul de deszăpezire de la Cluj, Bratner – Vereş.  

Mai multe străzi la Cluj-Napoca

Firmele contractate de municipalitatea clujeană, SC Rosal Grup SRL şi SC Brantner Servicii Ecologice SA, și-au asumat intervenții pe aproximativ 650 de străzi, în vreme ce la Satu Mare, potrivit site-ului Florisal, s-a intervenit pe aproximativ 300 de străzi, dintre care 31 au fost artere importante de circulație, principalele vizate de acțiunile de deszăpezire. „Grupul Rosal a participat la licitație și la Satu Mare, dar au pierdut în fața Florisal” a declarat Gheorghe Munteanu. Societatea Florisal a încheiat anul 2010 cu un profit net de peste un milion de euro, conform datelor Ministerului de Finanţe, generat în mare parte de relațiile contractuale cu Primăria Satu Mare. Reprezentantul Florisal, Vasile Puşcaş, nu a putut fi contactat în ciuda insistenţelor reporterilor „Adevărul“.

Tarifele deszăpezirii

Șeful serviciului a apreciat că tarifele practicate de societate se situează în limite „normale”. Împrășiatul materialului antiderapant (sare și clorură de magneziu) costă municipalitata 118 lei/tona, stropitul preventiv cu soluție lichidă antipolei - 144 lei/tona, materialul antiderapant solid (sarea) – 383 lei/tona, clorura de magneziu (antiderapant solid) – 1774 de lei/tona. Curățatul zăpezii cu lame a costat Primăria 203 lei pe oră, curățatul zăpezii cu tractoare cu lamă hidraulică – 88 de lei ora și utilizarea utilajului de încărcat material antiderapant, 72 de lei ora. Florisal a mai încasat de la Primăria Satu Mare 30 de lei pentru fiecare metru cub de zăpadă ridicat de pe marginea drumului și a stabilit prețuri diferențiale pentru curățatul trotuarelor, pe suta de metri pătrați, în funcție de „calitatea” zăpezii: 34 de lei la zăpada înghețată, 10,39 de lei la cea afânată și 18 lei pentru zăpada îmbibată cu apă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite