Fenomen: O tentativă de sinucidere la fiecare trei zile în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tentativelor de sinucidere a ajuns la o medie de 10 pe lună, susţin medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor Dacă pe tot parcursul anului trecut au existat 39 de cazuri de sinucidere, anul acesta, numai în primele opt luni, 31 de sătmăreni şi-au încheiat socotelile cu viaţa.


La fiecare trei zile un sătmărean vrea să îşi încheie socotelile cu viaţa. Numai la sfârşitul săptămânii trecute, un tânăr în vârstă de 33 de ani a ajuns la Urgenţe cu venele tăiate, iar o femeie de 32 de ani a primit ajutor medical după ce a luat o supradoză de somnifere. Şi weekend-ul 7-8 august, trei sătmăreni au încercat să îşi pună capăt zilelor.

Un bilanţ sumbru arată că în judeţul Satu Mare 31 de persoane s-au sinucis în primele opt luni ale acestui an, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut au existat 39 de astfel de cazuri, potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie al Judetului (IPJ) Satu Mare. Mai mult, statistica IPJ nu cuprinde cazurile înregistrate în comunele şi satele din judeţ, ci doar cele petrecute în oraşe. Cele 31 de sinucideri situează Satu Mare şi anul acesta în topul judeţelor cu cea mai mare rată de sinucideri. Anii precedenţi Satu Mare a fost în primele trei judeţe din ţară în privinţa numărului de sinucideri. „Din cazurile de suicid înregistrate la nivel de judeţ, cele mai multe au fost în municipiul Satu Mare - 12, urmat de municipiul Negreşti Oaş şi localităţile din Ţara Oaşului - 8, Livada -4, Carei  -3, Ardud – 3 şi Tăşnad, unde s-a înregistrat un caz“, afirmă Ana Mălăescu, purtător de cuvânt al IPJ Satu Mare.

2.000 de sătmăreni se internează anual la Secţia de Psihiatrie

I-a răpus criza
Specialiştii susţin că amploarea fenomenului este cauzată de lipsa de perspectivă. „Am trecut şi prin condiţii economice mai vitrege şi s-a trecut peste vremurile grele prin speranţa într-un viitor mai bun. Lipsa de perspectivă este acum îngrijorătoare. Lumea nu mai are speranţă, nu mai visează. Spre exemplu, dacă în alte vremuri grele şapte fraţi împărţeau o pâine sperând că în viitor vor avea câte o pâine fiecare, acum primul gând este că şi acea pâine va fi înjumătăţită, impozitată, taxată“, susţine academician profesor doctor Virgil Enătescu, directorul Secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare.

Tentative în creştere
„În medie, în fiecare lună a acestui an, medicii din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor au tratat câte 10 astfel de tentative, multe dintre cazuri fiind redirecţionate către Psihiatrie“, afirmă Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare. Lipsa de comunicare este una din principalele cauze ale tentativelor de suicid, spun specialiştii. „ Familia şi anturajul joacă un rol extrem de important. Multe dintre tentative au loc din cauza lipsei de atenţie şi afecţiune. Oamenii trebuie să evite izolarea şi, nu în ultimul rând, să ceară ajutorul specialiştilor când simt nevoia“, mai spune Virgil Enătescu.




Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite