Fără psihitaru la centrul pentru bolnavi psihici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu probleme mintale nu beneficiază de consultaţii de specialitate
Persoanele cu probleme mintale nu beneficiază de consultaţii de specialitate

Centrul de îngrijire pentru persoanele cu diabilităţi mentale nu are un medic psihiatru de un an.Directoarea centrului „O viaţa nouă“, bate din uşă în uşă pentru a rezolva reţetele bolnavilor sau pentru a chema un medic să evalueze starea lor de sănătate.


În luna ianuarie 2010 se va împlini un an de când cei 59 de sătmăreni cu tulburări mintale şi boli asociate de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoanele cu Handicap Mintal „O viaţă nouă“ de pe strada Gorunului, nu au un medic psihiatru iar starea lor de sănătate este evaluată doar în momentele în care aceştia au tulburări de comportament sau devin agresivi.

Medicii refuză să lucreze cu bolnavii

Convenţia încheiată cu medicul psihiatru Maria Pop a expirat la sfârşitul lunii ianuarie 2009 şi nu a mai fost reînnoită, deoarece medicul a refuzat să mai lucreze din lipsă de timp. „Organigrama instituţiei prevede angajarea unui medic, însă la concursurile organizate pentru ocuparea postului nu s-a prezentat nimeni“, a declarat Mihaela Buda, directoarea centrului.

Bolnavii sunt adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi peste 80 de ani care suferă de Alzeihmer, schizofrenie, oligofrenie, psihopaţi şi care au dese tulburări de comportament fiind persoane auto şi heteroagresive. Ajutorul unui specialist neuro-psihiatru care să monitorizeze cel puţin o dată pe săptămână, starea de sănătate a bolnavilor şi să continue terapiile ar fi suficient. 


Centrul aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, iar conducerea direcţiei cunoaşte problema. În această situaţie, cei 59 de bolnavi, primesc tratament de la medicii cu care directoarea centrului, Mihaela Buda, are relaţii de prietenie. „În momentul în care bolnavii devin agresivi sau au tulburări de comportament apelez la medicul de familie, doctorul Dorel Coica, pentru a trimite pe cineva să evalueze situaţia. Dacă este cazul, bolnavul este internat la Psihiatrie. Un alt medic de la care primesc ajutor este Marius Gliga. El îmi prescrie reţetele pentru bolnavi“, a declarat Mihaela Buda.    

Direcţia pentru Protecţia Copilului caută soluţii
Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Satu Mare cunoaşte situaţia. Directorul Adrian Marc susţine însă că acea convenţie încheiată cu medicul Maria Pop a expirat luna aceasta. „Am avut o convenţie încheiată cu un medi,c însă aceasta a expirat, iar noi trebuie să o reînnoim. E greu pentru că medicii refuză să colaboreze din diverse motive, cel mai des întâlnit fiind activitatea de la cabinetele particulare“, a declarat Adrian Marc.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite