Fără miei în piaţă în prima zi de sacrificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici un crescător de miei nu s-a prezentat de dimineaţă la singurul punct de sacrificare amenajat în Piaţa de Vechituri. Măcelarii au participat doar la şedinţa de instruire, după care la ora 10.00 au renunţat să-i mai aştepte pe comercianţi. Preţul unui kilogram de carne de miel viu este de 15 lei.

Crescătorii de oi din judeţ nici nu vor să audă de scăderea preţului la kilogramul de carne de miel viu. Sub 15 lei nici nu se gândesc să-l vândă. „Chiar azi dimineaţă am vândut 10 bucăţi cu 15 lei. Dacă mâine piaţa va fi slabă, aduc toţi mieii acasă şi îi cresc până la toamnă când îi voi vinde unui arab. El îmi va plăti cu 13 - 14 lei kilogramul de carne, iar eu nu mă voi chinui cu transportul, asomarea şi taxa pentru piaţă“, a spus Gheorghe Ocolici, crescător din localitatea Drăguşeni.

Cea mai slabă piaţă de până acum
Acesta are în gospodărie 300 de oi şi se plânge că este cea mai slabă piaţă de miei de până acum. „Am avut o iarnă grea. Preţul porumbului a crescut mult. Am nevoie de 500 de kilograme de porumb pe zi în ideea în care 100 de kilograme se vinde cu 100 de lei. Nici nu mâ gândesc să las din preţ“, a mai spus oierul care nu ştie încă cu câţi miei va ieşi mâine în târg.

Singurul punct de sacrificare a mieilor amenajat în Piaţa de Vechituri, avizat de medicii veterinari şi care s-a deschis în această dimineaţă, era gol. 16 măcelari, doi medici veterinari şi un asomator aşteptau să apară primi miei la sacrificare.

Măcelarii percep o taxă de sacrificare a mieilor de 25 de lei, iar pentru iezi taxa este de 30 de lei, cei din urmă fiind mai dificil de curăţat. „În această taxă intră asomarea, sacrificarea şi tranşarea cărnii după placul cumpărătorului“, a explicat Dumitru Maurer, directoul DSV Satu Mare. Crescătorii de oi mai trebuie să achite şi la administrarea pieţei o taxă de 1,5 lei pe cap de miel. „Este primul an în care în prima zi de deschidere a târgului nu avem nici un miel la sacrificat. Măcelarii au participat la şedinţa de instruire şi au plecat din piaţă. Nu aveau de ce să stea. Sper ca de mâine lucrurile să se shimbe“, a precizat şi Nicolae Glodean, administratorul pieţei.

Ce organe se confiscă
Medicii veterinari anunţă că organele animalelor care vor prezenta urme de leziuni parazitare se confiscă. „Rolul medicilor este de a inspecta carcasa şi organele interne ale animalului sacrificat. Dacă se constată leziuni parazitare atunci organele se confiscă. Ştim din experienţa anilor trecuţi, când am avut câteva astfel de cazuri“, a mai precizat direcotul DSV.

Punctul de sacrificare a mieilor este deschis zilnic între orele 8.00 şi 17.00, excepţie fâcând ziua de sâmbătă, 24 aprilie, când măcelarii vor munci numai până la ora 12.00.

Cifre: 980  de miei au fost sacrificaţi anul trecut în piaţă la Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite