Fără locuri de muncă pentru elevi şi studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun agent economic nu a depus la AJOFM oferte de lucru pe perioada verii pentru elevi şi studenţi. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă acordă stimulente patronilor care angajează pe perioade determinate elevi şi studenţi.

Criza economică a dat o lovitură grea elevilor şi studenţilor sătmăreni care visau să muncească pe perioada vacanţei de vară. Până în prezent, niciun agent economic din Satu Mare nu a depus oferte de locuri de muncă, iar termenul pentru primirea acestora a expirat în 11 iunie. „De săptămâni întregi caut în zadar un loc de muncă pe la una din terasele din oraş. M-am interesat în mai multe locuri, însă patronii spun că nu au nevoie de personal. Mi-e ruşine să tot cer bani de la părinţi ori de câte ori am nevoie de un tricou sau ceva pentru şcoală, iar alocaţia de 42 de lei nu îmi ajunge“, spune Dorel Luigi Nieş, un elev de 16 ani. Un student priceput în mai multe domenii aşteaptă şi el oferta partonilor. „Am experienţă în tâmplărie, alimentaţie publică şi în mecanică, dar nu aş refuza o ofertă în alt domeniu. Am nevoie de bani pentru anul de facultate care vine“, susţine Marius Sălăjan, de 26 de ani.
Patronii localurilor din oraş spun că nu îşi mai permit să facă angajări pe timpul verii. „Este primul an în care nu mi-am permis să angajez elevi. Îmi pare rău, dar nu am ce să le ofer de lucru. Criza îi afectează chiar şi pe angajaţii mei permanenţi. În plus, oamenii nu au bani să mănânce la restaurant aşa că nu prea este de lucru“, a declarat Mircea Dobra, patronul restaurantului Tei.
Un alt patron de restaurant care a dorit să rămână anonim suţine că nu poate angaja nici un elev pentru că are datorii la stat. „Nu primeşti stimulentul dacă ai datorii la stat. În ziua de azi nu ştiu dacă există  vreun patron care să fie la zi cu plata datoriilor “, a precizat acesta.

Stimulentele nu îi atrag pe patroni
Cu toate acestea, angajaţii biroului de relaţii cu publicul din cadrul AJOFM primesc zilnic telefoane de la tineri dornici să se angajeze. „Zilnic ne sună elevi sau studenţi care se interesează de ofertele de muncă sezoniere, însă nu avem ce să le oferim. Cele mai solicitate sunt locurile de barman şi ospătar. Nu îşi găsesc şomerii de lucru, ce să mai vorbim de elevi“, susţine Gheorghe Tilibaşa, directorul AJOFM.
El a mai precizat că patronii care angajează pe perioadă determinată elevi sau studenţi primesc lunar un stimulent financiar de 250 de lei pentru fiecare persoană angajată, dar bugetul agenţiei pe acest an permite angajarea a cel puţin 50 de elevi sau studenţi.

 Cifre:
250 de lei oferă statul, lunar, agenţilor economici care angajează elevi sau studenţi pe perioada verii.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite