Fără cozi la Finanţe pentru depunerea declaraţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Completarea unui singur formular pentru patru taxe diferite şi posibilitatea de depunere online i-a scăpat pe contribuabili de nervii de la ghişee. Până azi-dimineaţă, au fost depuse la Direcţia Generală a Finanţelor Publice locale Satu Mare 6.258 de declaraţii, reprezentând 85,14% din totalul contribuabililor.

Mai puţin de 15 la sută dintre contribuabilii sătmăreni nu aveau depuse nici azi-dimineaţă, în ultima zi, declaraţiile 112 la Direcţia Generală a Finanţelor Publice locale Satu Mare (DGFP). Până aseară, 6.258 din cei 7.350 contribuabili şi-au depus aceste declaraţii, dintre care doar 805 în format online.
Pe ultima sută de metri
Dan Maier, directorul DGFP Satu Mare, spune că sătmărenii sunt obişnuiţi să lase totul pe ultima sută de metri şi că mai bine de o treime din deponenţi se prezintă de obicei în ultimele două zile la ghişee.
„Până ieri dimineaţă, 65% din contribuabili şi-au depus declaraţiile, iar pe azi-dimineaţă procentul a urcat la 85. Ne-am obişbuit deja că foarte mulţi oameni se prezintă la ghişee în ultimele două-trei zile, motiv pentru îna ceste zile prelungim programul de lucru“, a declarat Dan Maier.
Formularul 112 cuprinde, de fapt, patru declaraţii obligatorii, care înainte se depuneau în locuri diferite la  Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală, Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 
S-au sfârşit cozile interminabile
Faptul că formularul 112 întruneşte patru declaraţii diferite, uşurează atât munca angajaţilor de la finanţe, cât şi a deponenţilor.
„Este pentru prima oară în istorie de când se aplică această procedură de depunere a declaraţiilor obligatorii. Până inclusiv în luna ianuarie angajatorii au fost nevoiţi să se prezinte la patru ghişee diferite, iar acum pot depune totul la un singur loc. În plus, ei nici nu sunt obligaţi să vină personal. Astfel se întâmplă că, de exemplu, un expert contabil care se ocupă de contabilitatea mai multor firme, poate depune declaraţiilor tuturor firmelor reprezentate, evitându-se astfel aglomeraţia la ghişee“, mai spune Dan Maier.
„Mă ocup de contabilitatea a două firme şi până acum am stat de mai multe ori într-o lună la cozi interminabile, deoarece nu peste tot se puteau depune aceste declaraţii online. Acum însă totul a mers mult mai uşor. Pentru ambele firme de care mă ocup am putut depune declaraţiile în variantă electronică. Sperăm să se păstreze această nouă procedură“, spune Balla Beata, expert contabil la firmele Balla Trans SRL şi Ger-Bog SRL.
Amenzi pentru cei care întârzie
Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 la 5.000 lei pentru persoane juridice. În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv.
Sătmărenii se mai pot prezenta la ghişee astăzi până la ora 20.00, însă dacă spre seară se va aglomera, programul se va prelungi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite