Familie de profesori: „Vom renunţa la mâncare pentru chiria copiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de profesori din Ardud pierde, după reducerea cu 25% a salariilor, 850 lei în fiecare lună şi va face sacrificii ca îşi ţină copiii la facultate. Estera şi Gavril Hăşmăşan au patru copii care studiază la Cluj. Ei sunt dispuşi să reunţe chiar şi la mâncare ca să îşi poată întreţine copiii la facultate.

Estera şi Gavril Hăşmăşan sunt în învăţămînt de mai bine de 30 de ani. Au patru copii la facultate, în Cluj-Napoca, pe care trebuie să-i ţină cu mâncare, chirie şi bani de buzunar. Chiar dacă venitul lor de până acum era 3.400 lei, întreţinerea copiilor îi lăsa fără bani în casă. Mai mult, acum vor fi nevoiţi să apeleze la fondul CAR pentru a lua un împrumut.

„200 de euro este chiria în Cluj pentru una dintre fiicele mele. Sunt exact banii pe care îi pierdem în urma micşorării salariilor. Nu ştim cum ne vom descurca în condiţiile în care mai au nevoie de bani pentru haine, mâncare, iar ceilalţi trei copii sunt tot studenţi la Cluj“, a spus Estera Hăşmăşan, profesoară de filozofie – istorie la Liceul din oraşul Ardud, judeţul Satu Mare.

Renunţă la delicatesuri

Pentru a face cât mai multe economii, familia Hăşmăşan spune că este nevoită să ţină animale pe lângă casă şi să-şi cultive grădina. „În perioada interbelică, un profesor îşi permitea să-şi plătească oameni pentru grădinărit. Un intelectual nu-şi murdărea mâinile cu aşa ceva. Chiar dacă noi suntem din Dej, odată mutaţi în Satu Mare am învăţat să facem şi aşa ceva“, a spus Estera Hăşmăşan.
Soţul acesteia a renunţat să-şi dea examenele pentru grade, tocmai pentru a se ocupa şi mai mult timp de gospodărie. „Am ajuns să fac pâine în cuptor, numai pentru a mai economisi nişte lei“, a mai spus profesoara.

Fără cărţi

Estera Hăşmăşan câştigă 1.900 de lei lunar, iar soţul ei 1.500 de lei. Meseria de dascăl este foarte costisitoare, aceştia fiind obligaţi să-şi cumpere întotdeauna cărţi pentru programa şcolară. „Dacă până acum îmi cumpăram trei – patru cărţi, după micşorarea salariului nu cred că îmi voi mai permite acest lucru. La fel, voi renunţa şi la taberele cu copiii, unde oricum nu pot să mă relaxez, responsabilitatea fiind mult prea mare“, a declarat Estera Hăşmăşan.

„Renunţăm şi la mâncare“

Familia de profesori va fi nevoită să taie de pe listă câte o pereche de pantofi şi o parte din investiţiile făcute în îmbrăcămintea şcolară. „Vom renunţa şi la mâncare pentru chiria copiilor şi pentru asigurarea celor necesare lor“, a mai spus Estera Hăşmăşan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite