Familia care a ocupat o stradă întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte dintre cele 11 case ale străzii Gării din localitatea Apa sunt locuite de membri ai familiei Guiaş. Membrii „clanului“ se bucură că se pot ajuta la treburile gospodăreşti şi că, fiind împreună, pentru ei fiecare zi este o sărbătoare.

În localitatea Apa, o stradă întreagă aparţine unei singure familii: Guiaş. Aceştia s-au mutat pe stradă Gării, unde, în timp, mai mulţi membri ai familiei şi-au ridicat propriile case. Sunt admiraţi de toată lumea pentru felul în care s-au gospodărit. „În 1970, în urma inundaţiilor, toate casele nostre au fost distruse. Atunci am cumpărat pământ pe strada Gării, rând pe rând“, a spus Vasile Guiaş, de 59 de ani, unul din cei patru fraţi care locuiesc pe stradă.

Doar două familii sunt străine

Pe strada Gării trăiesc 11 familii, dintre care şapte fac parte din clanul Guiaş. Alte două case aparţin familiilor cu alte nume, iar în celelalte nu locuieşte nimeni, foştii proprietari decedând în trecut. „Pe strada Gării locuim patru fraţi, un nepot, fiica mea şi un verişor. Este foarte bine, ne înţelegem de minune. Suntem aproape de fiecare, la sărbătorile mari ne întâlnim toţi, povestim. Când e vorba de sapă, ne ajutăm între noi“, a spus Vasile Guiaş.

Obişnuiţi cu munca

Şi pentru ca tot tacâmul să fie complet, fiecare membru din „clanul“ Guiaş este tractorist. „Aşa am fost crescuţi de mici, ştim să muncim, ne place, trebuie să ne întreţinem familiile.  Nu m-aş muta niciodată de pe această stradă“, a mai spus Vasile Guiaş. Soţia acestuia se bucură că ii are pe nepoţi şi cumnaţi aproape. „Când e vorba de muncă ne ajutăm între noi, la distracţii chefuim împreună şi tot aşa. Sunt mândră că am aşa o familie“, a spus Paraschiva Guiaş.
Soţia nepotului lui Vasile Guiaş, Floare Gherman, este încântată că a intrat într-o astfel de familie. „Vara bărbaţii muncesc pe câmp, noi femeile în jurul gospodăriei. Iarna e frumos pentru că ne adunăm într-o singură casă, facem floricle şi povestim până târziu“, a spus Floare Gherman.

Strada Guiaş?

Niciun dintre membrii familiei nu ar vrea să se schimbe denumirea străzii. „Nu mi-ar plăcea să se numească Guiaş. Ea rămâne strada Gării, aşa cum a fost denumită încă înainte de inundaţii. Nu aş putea să fac o astfel de propunere primăriei“, a spus Vasile Guiaş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite