Factură de două ori mai mică după termoizolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nagy Gyorgy şi Gheorghe Grama se bucură de facturi de gaz substanţial reduse
Nagy Gyorgy şi Gheorghe Grama se bucură de facturi de gaz substanţial reduse

Termopanele şi izolaţia cu polistiren le-au înjumătăţit factura de gaz locatarilor din cele cinci blocuri reabilitate termic. Proprietarii din blocul turn de pe Alea Milcov le-a venit prima factură de gaz după reabilitarea termică a blocului. În apartament căldura se menţine, iar centrala de abia dacă porneşte de două trei ori pe zi

 Blocul de 10 etaje de pe aleea Milcov este unul din primele cinci blocuri reabilitate termic în Satu Mare. Mai mult, în urma unui concurs iniţiat de municipalitate la lansarea programului, locatarii au plătit doar trei procente din costuri în loc de 20, reprezentând în medie câte 550 de lei de apartament. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sumele pe care proprietarii trebuie să le plătească sunt de aproape două ori mai mici.


Pentru apartamentul său de patru camere şi 100 de metri pătraţi, administratorul Gheorghe Grama a plătit 51 de lei, iar factura de anul trecut pentru aceeaşi lună noiembrie a fost de 120 de lei. „Celor 100 de locatari le-au scăzut facturile procentual între 30 până la 50 la sută. În funcţie de câtă apă caldă se foloseşte, dacă sunt oameni mai activi sau pensioanari“, spune Nagy Gyorgy, preşedintele asociaţiei de locatari.
Acesta mai spune că exemplul cel mai bun este un apartament în care consumul principal de gaz este destinat încălzirii, iar în aceste cazuri facturile au ajuns la aproape 50% faţă de anul trecut. „Şi în casa scărilor e ca în apartament aproape, căldura se menţine, iar centrala de abia dacă porneşte de două trei ori pe zi“, spune Petru Popa un alt locatar.

Amortizare rapidă

„A fost o adevărată muncă. Începând cu anul 2006, când am auzit de acest program şi am început discuţiile cu cei de la Primărie şi până în această toamnă, când s-a definitivat toată treaba. Însă mai ales noi, cei care am beneficiat de o subvenţie mai consistentă, ne vom amortiza mult mai rapid investiţia“, spune Gheorghe Grama, adiministraţia blocului.

Acesta mai spune că sprijinul autorităţilor pentru a acoperi cei 885.000 de lei, cât au costat lucrările, au fost decisive. Cei care nu au participat la concursul de anul trecut, au acum regrete. „Poate este şi vina mea că nu am intrat în acel concurs, însă noi ne-am gospodărit altfel. Am vândut o uscătorie şi aşa ne-am pus deoparte banii necesari pentru partea noastră de cheltuieli. Este vorba de circa 9.000 de euro pentru 10 apartamente“, a afirmat Dorin Damian administratorul blocului de pe strada Muncii. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite