Satu Mare: Fabrica de lapte din Odoreu, la un pas de blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Fabrica de lapte din Odoreu, la un pas de blocaj
Satu Mare: Fabrica de lapte din Odoreu, la un pas de blocaj

SC Naturlact SRL este singura fabrică din România şi a şaptea din Europa care produce “lapte viu”. Pentru că există neînţelegeri între fermieri şi creditori, fabrica de lapte bio este la un pas de blocaj.

Singura fabrică de lapte natural din România, respectiv a şaptea din Europa şi-ar putea închide activiatea după ce banca creditoare nu-şi mai respectă promisiunile făcute în 2007. Cei doi fermieri care au mai rămas în afacere sunt nevoiţi să scoată lunar 15.000 de euro pentru a-şi achita datoriile pentru salarii, întreţinere şi rata de credit. Mai grav este că investitorii au garantat cu tot ce aveau pe nume şi nicio altă bancă nu mai doreşte să le deschidă o linie de credit.

SC Naturlact Grup SRL, cu sediul în localitatea Odoreu a reuşit  implementarea obiectivului propus, acela de a construi o fabrică de produse lactate, cu o capacitate de 10.000 l/zi. Proiectul este realizat din fonduri proprii ale societăţii, capitalul fiind de 286.000 de lei, credite bancare contractate de societate, în principal din finanţare nerambursabilă obţinută printr-un proiect Sapard. “Banca acorda un credit de investiţii pentru cofinanţarea proiectelor eligibile în cadrul Programului SAPARD acordate în ,, Fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultură din anul 2006, în sumă de 2.675.925 lei pe o perioadă de 103 luni şi un credit de investiţie din surse BCR de 1.233.000 euro pe o perioadă de 15 ani”, declară administratorul societăţii,  Iuga Puiu Gabriel.

Probleme apărute încă din 2008


Valoarea totală estimată a proiectului în 2006 este de de 8.079.701 lei din care eligibilă 6.805.622 dar care în 2008, anul realizării acestui proiect, nu a mai corespuns cu preţurile şi ofertele făcute anterior. In iulie 2008 a fost depusă prima tranşă de plată în sumă de 5.227.163 lei din care ajutor nerambursabil 2.613.581 lei, care au fost plătiţi de către APDRP în septembrie 2008.  În luna august 2007, societatea a făcut o convenţie cu BCR România unde era prăvăzut că dobânda aferentă creditului va fi amânată anual până când afacerea va fi pusă pe picoare. În luna martie 2009, au avut loc primele discuţii cu BCR Satu Mare în vederea contractării unei linii de credit pentru continuarea funcţionării societăţii. “Răspunsul celor de la BCR a fost negativ, după ce timp de 7 luni eram la zi cu achitarea dobânzii lunare de 10.000 de euro. Dacă nu vr reuşi să obţinem credit, riscăm să închidem fabrica. Luna aducem 1.200.000 de lei de acasă pentru cheltuieli”, a declarat Iuga. Reprezentanţii BCR nu au vrut să dezvăluie date privind convenţia făcută. “Aceste date sunt confidenţiale, dar ceea ce vă pot spune este că societatea în cauză ştie care sunt criteriile de eligibilitate precum şi dacă s-a abătut de la prevederiile contractuale ori dacă reuşeşte să atingă parametri prognozaţi”, a declarat Corbeliu Cojocaru, directorul general al BCR România.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite