FESTIVAL Samfest Rock a ajuns la majorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a festivalului care transformă an de an Satu Mare în capitala muzicii rock a avut loc în 1994. Organizatorii îşi amintesc că la prima ediţie au chemat doar trupe debutante, care au acceptat să cânte pe gratis.

Povestea celui mai cunoscut festival de muzică din Satu Mare începe în 1994, când o mână de oameni de la fosta Casă de Cultură, actualul Centru Cultural „G.M.Zamfirescu” au adus, fără bani, câteva trupe de debutanţi pe scena fostul Teatru de Vară. „Aveam doar banii din vânzarea biletelor, iar sponsorii au participat doar cu produse. Am adus astfel trupe tinere, debutante în lumea muzicii, care doreau să se afirme şi acceptau să cânte şi fără bani. Aşa a început totul”, povesteşte Gheorghe Molnar, directorul Centrului „G.M. Zamfirescu“, care atunci era referent la Casa de Cultură.
Dans în ploaie cu peripeţii
Timp de 11 ani, festivalul s-a numit Samus Rock şi s-a ţinut la Teatrul de Vară, care avea o scenă acoperită şi un spaţiu în care încăpeau mii de spectatori, care de fiecare dată se umplea până la refuz. „Au fost vremuri frumoase, chiar dacă nu aveam buget mare. Am organizat concursuri între trupe şi am oferit mici premii în produse primite de la sponsori. Anual cântau 10-15 trupe debutante, cântăreţi şi instrumentişti care au fost remarcaţi în întreaga lume. Nu am să uit niciodată penele de curent şi problemele aduse de ploile torenţiale, dar nici fidelitatea cu care rockerii dansau în ploaie, cu apa până la gleznă. În fiecare an intervin probleme, mai mult tehnice, dar de fiecare dată mulţumirea spectatorilor întrece orice problemă apărută pe parcurs. Niciodată nu s-a întâmplat să nu putem ieşi dintr-o situaţie dificilă”, îşi mai aminte Gheorghe Molnar.
Festival pe bani publici de şapte ani
De şapte ediţii, festivalul, numit acum Samfest Rock, este sprijinit şi de autorităţile locale. Din 2005, Primăria şi Consiliul Local Satu Mare alocă anual sume importante pentru festival. Anul trecut, Samfest Rock a primit 150.000 de lei, iar anul acesta 100.000.
În ultimii ani, organizatorii au reuşit să aducă nume importante ale rockului la Satu Mare. La ediţia din 2005, cap de afiş a fost formaţia Timpuri Noi, iar în anii următori au urmat Omul cu şobolani, Luna Amară, Trooper sau Moby Dick.
„În 2006, am primit o finanţare mult mai mare şi am reuşit să aducem la Satu Mare de trei ori mai multe trupe decât în 2005, chiar cele mai bune trupe de rock ale momentului respectiv”, îşi aminteşte Maria Magdalena Matei, referent la Centrul „G.M. Zamfirescu“.
În fiecare an, numărul trupelor invitate variază între 11 şi 15, cel mai mare număr fiind înregistrat anul trecut, când 22 de formaţii au urcat pe scenă în cele trei zile de festival.
Printre invitaţii din străinătate s-au numărat de-a lungul anilor trupele Circus Maximus din Norvegia, Lake of Tears şi Communic din Suedia, Crematory şi Agathodaimon din Germania sau Graveworm din Italia.
Cifre: 100.000 de lei au alocat autorităţile locale pentru organizarea ediţiei din acest an.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite