Exclusiv: Vrea să stopeze migraţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Marc va prelua conducerea Spitalului Judeţean de la 1 ianuarie
Adrian Marc va prelua conducerea Spitalului Judeţean de la 1 ianuarie

Adrian Marc va prelua conducerea unității la începutul lunii ianuarie pentru un mandat de trei ani. Noul director al Spitalului Județean, Adrian Marc, va încerca să stopeze exodul cadrelor medicale și să acceseze fonduri pentru a îmbunătăți activitatea unităţii.

Noul director al Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, şi-a propus să încerce să stimuleze financiar cadrele medicale pentru a nu pleca la muncă în străinătate și să găsească surse de finanțare pentru ca unitatea să nu mai aibă probleme cu lipsa medicamentelor. Este conștient că se va confrunta cu dificultăți financiare, însă spune că experiența acumulată pe parcursul celor opt ani de management la Direcția pentru Protecția Copilului îi vor fi de mare folos. „Și aici, la fel ca în sistemul sanitar, e nevoie de identificarea unor surse financiare și de accesarea de fonduri europene. La Protecția Copilului m-am implicat personal în accesarea de astfel de fonduri“, spune Adrian Marc.

Stoparea exodului medicilor
Pe lista cu priorități a noului director se află stoparea sau cel puțin reducerea numărului de cadre medicale care părăsesc România pentru un salariu mai bun în străinătate. „Exodul cadrelor medicale este o realitate care doare. Din păcate este foarte greu să motivezi un om dacă nu poți să-i oferi resursele financiare de care are nevoie. Prin anumite pârghii voi încerca să motivez personalul medical să nu plece în străinătate pe principiul că cine își va face bine treaba va fi răsplătit“, a declarat Adrian Marc. De la începutul anului, 30 de asistenți medicali sătmăreni au plecat la muncă în străinătate, iar Spitalul Județean se confruntă cu o lipsă acută de medici. În acest sens, Adrian Marc spune că numai dacă legislația îi va permite va angaja personal medical. „Ministrul Sănătății a deblocat câteva posturi în sănătate, iar eu numai în funcție de legislație voi putea permite efectuarea de angajări“, spune noul manager.

După ce va prelua conducerea spitalului, Adrian Marc va întocmi o listă cu priorități, însă spune că în prim plan se află îmbunătățirea serviciilor medicale și accesarea de fonduri și identificarea de surse financiare pentru a îmbunătăți sistemul. „La nivelul instituției voi înființa o echipă de specialiști care să se ocupe de întocmirea de proiecte și accesarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii din sistem. Atâta timp cât nu ai o infrastructură decentă nu poți pretinde calitate. La această oră, acest birou nu există și cred că este vital“, a precizat Adrian Marc.

Mandat de trei ani
Adrian Marc s-a născut în 11 decembrie 1971. A terminat Facultatea de Biologie-Chimie la Timișoara. Timp de trei ani a lucrat în administrația publică timișoreană, iar din 2003 este director al Direcției pentru Protecția Copilului Satu Mare. Luna trecută a absolvit cu brio examenele pentru ocuparea postului de director al Spitalului Județean pentru un mandat de trei ani.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite