Eşec în campania contra cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Şerbănescu  a refuzat din start să-şi vaccineze fiica
Camelia Şerbănescu a refuzat din start să-şi vaccineze fiica

Mai puţin de 10 la sută dintre părinţi şi-au dat acceptul ca fetiţele lor să fie vaccinate contra cancerului de col uterin.Din cele 4.000 de eleve de clasa a VI-a şi a VII-a, doar 290 dintre fete au acceptat să fie vaccinate. Medicii s-au lovit de un refuz în masă al părinţilor.

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin (HPV), încheiată ieri, s-a dovedit a fi încă o dată, un eşec. Din cele 4.000 de fetiţe de clasa a VI şi a VII-a, care trebuiau vaccinate, doar 400 şi-au dat acceptul.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare s-au lovit de un refuz în masă din partea mamelor. „La fel ca în 2008, foarte puţini părinţi au fost dispuşi să-şi dea acceptul cu privire la vaccinarea fetiţelor. Dacă anul trecut din cele 2.000 de copile de clasa a IV-a au fost vaccinate 150 , în 2009, proporţia a rămas aceeaşi. Acum,  din cele 4.000 luate în evidenţă, doar 290 şi-au făcut vaccinul“, a declarat Lidia Tămaş, medic epidemilog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare (DSP).

Campania a pornit cu stângul

Încă în primele zile ale campaniei de informare a vaccinului împotriva cancerului de col uterin, medicii s-au lovit de refuzul părinţilor. Camelia Şerbănescu a refuzat vaccinarea fetiţei pentru că nu are încredere în sistem. „Odată ce prima campanie a eşuat cum să mai aibă oamenii încredere în altă campanie. Nu sunt de acord ca fetiţa mea să fie cobai“, a declarat Camelia Şerbănescu.
Deşi au fost realizate şedinţe cu părinţii, unde medicii DSP au explicat necesitatea vaccinării pentru evitarea cancerului de col uterin, totuşi majoritatea părinţilor au refuzat în scris optarea pentru acest vaccin. Medicii consideră că suprapunerea campaniei cu vaccinul sezonier dar şi cu cel contra gripei porcine a reprezentat o altă cauză pentru care unii părinţi nu şi-au dat acceptul.

Marja de vârstă mărită

Comparativ cu anul trecut, când fetiţele de clasa a IV-a au intrat în categoria celor care necesită vaccinul, în 2009 s-a mărit grupa de vârstă. „Acum au fost luate în calcul fetiţele de  clasa a VI-a, respectiv VII-a. Chiar ieri am primit o informare de la Ministerul Sănătăţii prin care ni se cere să continuăm campania de vaccinate a elevelor. Pentru că în momentul de faţă sunt în vacanţă, vom relua procedura din ianuarie“, a mai declarat Lidia Tămaş. Pentru Satu Mare au fost repartizate 1.800 de doze, iar cele nefolosite sunt ţinute în dopozit, cu speranţa că vor mai exista mămici care îşi vor vaccina fetele.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite