Erijare: Consiliul Judeţean Satu Mare joacă teatru cu austeritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul de Nord şi Filarmonica vor fi transferate de la Consiliul Judeţean la Primărie, pentru ca administraţia judeţului să nu fie nevoită să facă alte disponibilizări. Şefii administraţiei judeţene şi locale au apelat la artificii procedurale pentru a scăpa de efectele ordonanţei care obligă la austeritate


Ordonanța de Urgenţă a Guvernului 63 din 30 iunie 2010, privind finanţele publice locale şi stabilirea unor măsuri financiare, obligă autorităţile locale ca până la începutul lunii viitoare să reducă numărul angajaţilor, astfel încât să se încadreze în noile normative. „Eu le-am adus la cunoştinţă prevederile OUG 63 care impune o nouă normă de personal raportată la numărul populaţiei. De exemplu, la Consiliul Judeţean sunt angajaţi 554 de persoane, iar ei ar avea voie să aibă maximum 437 de angajaţi, aici ne referim la toate structurile subordonate. Probabil prin transferul instituţiilor, se vor încadra în limita admisă de lege“, spune prefectul Radu Giurcă.

Ca să se înscrie în acestea, Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare au ajuns la o înţelegere, prin care aceasta din urmă va prelua cei circa 200 de angajaţi ai Teatrului de Nord şi ai Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti“ Satu Mare, chiar dacă finanţarea va fi asigurată tot de către Consiliul Judeţean. Prin acest artificiu procedural, Consiliul Judeţean scapă de disponibilizări. „Primăria Satu Mare are o situaţie fericită, pentru că nu numai că nu trebuie să disponibilizăm personal, ci chiar poate prelua de la Consiliul Judeţean cele două instituţii şi angajaţii acestora, circa 200 de oameni. Nu avem bani pentru acest lucru, însă finanţarea, de circa 1 milion de euro anual, va veni în continuare tot de la Consiliul Judeţean“, spune primarul Ilyes.

Consiliul Judeţean „scapă“ de disponibilizări

Până în data de 13 august, Primăria Satu Mare va prelua de la Consiliul Judeţean cele două instituţii de cultură. „Vom prelua efectiv cele două instituţii prin decizie a Consiliului Local. Nu avem bani pentru a le susţine, însă Consiliul Judeţean ne va transfera şi banii necesari, mai ales că, după reducerile de salariu, de 25 %, fondurile prevăzute în bugetul Consiliului Judeţean sunt suficiente“, mai spune Ilyes.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare susţine că acest transfer este de fapt o revenire la normalitate, pentru că instituţiile de cultură ar fi trebuit să fie în suburdinea municipalităţii. „Prin acest transfer se va reveni la o stare de normalitate, pentru că cele două instituţii ar fi trebuit să fie la Primărie, aşa cum se întâmplă şi în alte judeţe. Este adevărat că, datorită acestui transfer, nu vom fi obligaţi să facem reduceri de personal, însă nici noi , nici Primăria Satu Mare, nu am avut organigramele umflate. În privinţa finanţării, odată cu predarea instituţiilor, vom transfera şi sumele alocate la acest capitol de către Consiliul Judeţean. Anul viitor vom face probabil un protocol de cofinanţare“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite