Elisabeta Burdea - Face îngheţată de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elisabeta Burdea este o pensionară care de 20 de ani fabrică îngheţată în propria ei casă şi o vinde sătmărenilor.

Născută în Seini, judeţul Maramureş, Elisabeta Burdea cunoaşte secretul îngheţatei. Ea are de 20 de ani o mini-fabrică în curtea casei, pe care a amenajat-o şi o întreţine conform legii. Ea a lucrat anterior timp de 4 ani ca educatoare şi peste 30 de ani în comerţ.
În 1962 a absolvit Şcoala Profesională de Gospodărie din Baia Mare, după care a început să lucreze ca ospătar. S-a mutat la Satu Mare, unde s-a măritat în 1978.
Şi-a deschis propria fabrică de îngheţată
Abia în 1990 a început să fabrice îngheţată după reţete proprii, cu îngrediente clasice: lapte praf, zahăr şi fructe. „Am început să fabric îngheţată şi să inventez diferite reţete, pe care, în timp, le-am testat şi perfecţionat, încercând să găsesc un echilibru între componente. De obicei, când constat ceva ce nu-mi place şi când gustul nu e perfect, nu pun în vânzare produsul”, povesteşte femeia. La început afacerea mergea foarte bine. La poarta casei sale erau cozi până la colţul străzii. „Când vecinii au văzut câţi clienţi am, au început şi ei să vândă îngheţată şi au apărut multe chioşcuri în zonă. Cu timpul a venit moda cu îngheţata ambalată şi congelată de la alimentară, iar afacerile mici au dispărut pe rând”, mai povesteşte Elisabeta Burdea.
Deşi mulţI dintre micii comercianţi şi-au încetat activitatea, gelateria din curtea casei Elisabetei funcţionează în continuare, luna trecută împlinindu-se 20 de ani de la deschiderea ei.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: Cum aţi supravieţuit crizei cu o mică gelaterie?

E.B.: Eu nu plătesc chirie pentru că imobilul îmi aparţine, iar întreţinerea intră în cheltuielile casei unde locuiesc. Într-adevăr afacerea nu mai merge ca pe vremuri, însă pentru mine e important să-mi pot plăti facturile, deoarece dintr-o pensie nu se poate trăi.
ADS: După ce au apărut sortimentele din comerţ la preţuri mici, care e atitudinea oamenilor faţă de îngheţata la glob?
E.B.: Foarte mulţi cumpără îngheţata din comerţ, însă am mulţi clienţi care sunt obişnuiţi cu îngheţata la glob, care e mai moale şi cremoasă. Cei care cumpără de 20 de ani de la mine vin chiar şi pe ploaie, pentru că ştiu că de luni până duminică mă găsesc aici zilnic. Pentru mine satisfacţie mai mare nu există decât să aud de la cei mici că le place îngheţata.
PROFIL
Născută: 20 iulie 1946, Seini, Maramureş
Educaţie: Şcoala Profesională de Gospodărie, Baia Mare
Familie: căsătorită

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite