Elevii ucenici gătesc pentru sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Grupului Școlar „Gheorghe Dragoș“ fac practică la cantina unităţii, care oferă sătmărenilor meniuri la preţuri de 8 lei. Cantina „Ucenicul bucătar“ a fost deschisă recent de conducerea liceului, iar sumele încasate sunt folosite pentru plata specialiştilor şi pentru dotări.

Aproximativ 400 de elevi de la Grupul Școlar „Gheorghe Dragoș“ din Satu Mare muncesc prin rotație, cot la cot cu doi bucatari profesioniști, pentru a pregăti zilnic sute de meniuri. Ucenicii, elevi în ciclul liceal, fac practică încă de acum și se pregătesc pentru meseriile de bucătar și ospătar.
Practica se desfășoară la cantina „Ucenicul bucătar“, de lângă liceul Unio,  deschisă de mai puțin de o lună. Investiția de 200.000 lei aparține în totalitate Grupului Școlar „Gheorghe Dragoș“. „Din banii primiți de la Primărie, bani pentru școală, am decis să deschidem această cantină. Mâncarea este foarte ieftină și poate veni oricine să mânânce“, a declarat Vasile Popa, directorul grupului Școlar „Gheorghe Dragoș“ Satu Mare

Practică de dimineaţa până seara

Începând cu ora 8.00, zilnic, aproximativ 10 elevi merg la cantină și se apucă de muncă. Îi ajută pe bucătari la prepararea ciorbelor și a felului II. „Sunt elevi care își dau silința, alții mai puțin. Adevărul este că ne ajută extrem de mult. În acest fel, se pregătesc pentru meseria de bucătar“, a spus Kiraly Sandor, bucătarul șef al cantinei, angajat de liceu.
După amiaza, se schimbă tura și alți elevi iau locul ucenicilor. „Dacă până acum o lună practica se făcea în laboratorul școlii, direcțiunea a decis să-i instruim pe elevi și să le arătăm ce înseamnă munca propriu-zisă“, a spus Magdalena Csaki, maistru instructor la Grupul Școlar „Gheorghe Dragoș“

Vor să devină bucătari

Andreea Tegze, elevă în clasa a XI-a, vrea să devină bucătar. Face zilnic practică la cantină și spune că este pasionată de această meserie. „La început, când m-am înscris la acest liceu, nu știam că mă pasionează acest domeniu. Făcând practică, am descoperit că mă prinde bine această meserie și, nu se știe niciodată, poate îmi voi deschide în viitor și un restaurant“, a declarat tânăra elevă.
Din banii primiți de la sătmăreni pentru mâncare, conducerea liceului reușește să plătească cei doi bucătari, doi ospătari și femeile de serviciu. Mai mult, reușeșc să investească banii rămași în echipament culinar. „Știu că banii investiți îi vom recupera pe parcurs“, a declarat Vasile Popa, directorul liceului.

image


Două feluri de meniuri

Sătmărenii pot să aleagă între două tipuri de meniuri, ambele la preţul de 8 lei. Servirea se face între orele 11.00 şi 17.00. La aceeași cantină se poate lua şi micul dejun, care costă doar 3 lei, respectiv cina, contra sumei de 7 lei

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite