Elevii îşi fabrică propriile materiale didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Glodean realizează plăcuţe electrice la orele de atelier
Ionuţ Glodean realizează plăcuţe electrice la orele de atelier

Liceenii de la „UNIO“ îşi fabrică materialele didactice în atelierul şcolii. Elevii de la Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini „UNIO“ învaţă profesii practice şi de viitor, care nu necesită urmarea unei facultăţi.

Elevii Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini „UNIO“ învaţă la şcoală meserii industriale practice. Aceştia îşi dezvoltă aptitudinile în atelierele şi laboratoarele şcolii, dar şi în fabricile, tipografiile şi service-urile auto din oraş.
70% dintre materiile predate îi ajută pe adolescenţi să se formeze ca mecanici auto, electricieni, automatişti, instalatori şi proiectanţi procesare text-imagine.
„60-70% din materiile predate la orele de teorie, plus orele de practică desfăşurate în şcoală sau la firmele partenere ajută elevii să-şi însuşească o meserie practică, astfel încât după absolvirea liceului nu este obligatoriu să urmeze o facultate pentru a-şi găsi de lucru“, spune Gabriela Urs, coordonator de programe şi proiecte educative în cadrul liceului.
Cheia succesului: practica
Fără a urma o facultate, doar cu diploma de tehnician obţinut la liceu, tinerii se pot afirma cu succes în diverse profesii. Practica în afara atelierelor şcolare se realizează în fabrici, service-uri auto, tipografii şi firme partenere, care oferă servicii diverse.
„Îmi plac orele de atelier, pentru că sunt practice. Poate că nu voi lucra în acest domeniu, dar măcar voi avea o diplomă şi o meserie“, spune Ionuţ Glodean, elev în clasa a XII-a la profilul „Instalaţii electrice“.
Ioan Ignat, elev în clasa a XI-a la profilul „Tehnician operator tehnică de calcul“, spune că nu intenţionează să urmeze o facultate, având o meserie practică, din care îşi doreşte să-şi câştige existenţa. „Nu voi urma nicio facultate, îmi doresc să lucrez în construcţii. Nu mă văd inginer, ci un bun muncitor calificat“, declară tânărul.
Nu vor facultate
Fiind un liceu cu profil industrial şi tehnic, nu unul care se bazează doar pe teorie, elevii primesc diplome de tehnician în anumite profesii, astfel încât nu sunt forţaţi de împrejurări să urmeze o facultate, doar dacă îşi doresc acest lucru.
„Din 1948, de când s-a înfiinţat această şcoală, elevii întotdeauna au avut posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă într-o fabrică, o firmă de instalaţii ori într-un service auto. Asta, pentru că au absolvit o şcoală de meserii, nu doar de teorie, ceea ce este mare lucru“, spune Gheorghe Mezei, maistru în atelierul liceului din 1990.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite