Ecoturism: La pas pe malul Râului Tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia Naturală „Râul Tur“ din judeţul Satu Mare este un colţ de rai pentru ecoturiştii. Pasionaţii de drumeţii în natură pot primi ghidaj din partea rangerilor ariei protejate străbătute de Râul Tur.

GALERIE FOTO

Cu bicicleta, la pas sau chiar călare. Rezervaţia Naturală „Râul Tur“ este una dintre ariile protejate pe care pasionaţii de natură trebuie să o treacă pe lista destinaţiilor de vizitat. Adepţii ecoturismului vor avea parte, în judeţul Satu Mare, de peste 6000 de hectare de sălbăticie, floră şi faună rară, natura în formă pură, nealterată de intervenţia umană. Peisajele şi popasurile reconfortante din afara ariei protejate întregesc perspectiva unei drumeţii reuşite.

image

Satu Mare Rangers

Cei care vor să scape de civilizaţie, pentru a se bucura de liniştea din sălbăticie au la dispoziţie, între lacul de acumulare de la Călineşti Oaş şi graniţa de stat cu Ungaria şi Ucraina, o întindere de 6212 hectare de habitat umed, ecosisteme ale unor specii de plante, păsări şi animale rare. Cei 10 rangeri voluntari ai Societăţii Carpatina Ardeleana, în a cărui custodie se află Rezervaţia Naturală „Râul Tur“ , au misiunea de a asigura protejarea valorii naturale a zonei, dar şi de a populariza ecoturismul în acest „colţ de rai“ situat de-a lungul cursului inferior al râului Tur.

Panoramă de la Capela Sf. Donath

Un prim popas, înainte de incursiunea în cadrul rezervaţiei, este Capela Sfântul Donath, situată pe „Dealul  Mic“ din zona comunei Turulung. Loc de pelerinaj pentru localnicii a căror principală ocupaţie este viticultura, „Dealul Mic“ este locul ideal pentru a admira panorama întinderii rezervaţiei. Localnicii plini de ospitalitate îmbie turiştii cu pălincă, urmărind cu atenţie reacţia fiecărui degustător.  „Facem cea mai bună pălincă! Aşa este?! E cea mai bună! Îi aşteptăm pe vizitatori cu produse tradiţionale şi mai ales vin şi pălincă din producţia proprie“, spune Schmucz Ferencz (61 de ani).

image
image


În aşteptarea berzei negre

Odată intraţi în rezervaţie, desişurile situate de-o parte şi de alta a digului care însoţeşte râul, şi albiile acestuia, ascund cuiburi ale unor specii rare de animale şi păsări. Barza neagră, simbolul rezervaţiei, este una dintre curiozităţile zonei, iar albiile şi braţele moarte ale  Turului, sunt „sub ocupaţia“ vidrelor şi a altor vieţuitoare dar şi specii de plante rare. Însă doar cei mai norocoşi, dar şi răbdători turişti au şansa de a admira vieţuitoarele protejate.

Împrejurimi viticole

image



În afara rezervaţiei, la barajul Călineşti Oaş, lac de acumulare construit pentru a regla debitul Turului, apreciat de pescari din toată zona, drumeţia ia cursul Dealului Jelejnic. Pădurea pare să ascundă multe vietăţi, dar care se lasă greu observate. După circa o oră de urcat, răsar viile din Remetea Oaşului cu întinderi de butuci înşiraţi geometric pe dealuri. „În casele de aici din Vii locuiesc doar bărbaţii care vin să îşi îngrijească via. Femeile trec mai rar pe aici. E o linişte desăvârşită“, spune un alt localnic.
Timpul se scurge altfel în mijlocul naturii. Pentru a înnopta, pensiunile şi hotelurile din zonă sunt punctul de sosire al drumeţilor. Circa 70 de lei de persoană costă cazarea la unul dintre hotelurile din zonă, Complexul Mujdeni fiind unul dintre cele mai apropiate de rezervaţie.

Cu bicicleta, 40 de kilometri

Cei care stau bine la capitolul condiţie fizică, pot urma şi unul dintre traseele cicloturistice de pe digul râului Tur, tot sub îndrumarea ghizilor. Unul dintre traseele propuse de custozii rezervaţiei începe în Pădurea Noroieni spre Bercu Nou, unde se pot vizita heleşteele, şi se poate admira fauna, iar mai apoi pe digul râului Tur până în Turulung unde se poate lua masa la pescăria din localitate sau la restaurant. Cei care doresc să îmbine ecoturismul cu o partidă de pescuit au la dispoziţie bălţile şi heleşteele bogate.  „ Vrem să popularizăm ecoturismul în această zonă pentru că are foarte multe valori naturale de care trebuie să ne bucurăm. Cei interesaţi ne pot găsi prin intermediul siteului www.tur-info.ro “, spune Janos Marc-Nagy, directorul executiv al Societăţii Carpatina Ardeleana. Acesta mai spune că, tariful unui ghid este de 600 de lei pentru un grup de maixm 15 persoane. „Reprezentanţii noştri cunosc în detaliu fauna şi flora rezervaţiei, şi este mult mai interesant pentru un turist să alfe informaţii avizate în timpul unei drumeţii. Traseele prin rezervaţie se pot face pe bicicletă sau cu maşina până la un anumit punct, mai apoi pe jos”, mai spune Janos Mark-Nagy.

image
image
Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite