Economii: Studenţi mai puţini la facultăţile din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul studenţilor la zi de la facultăţile din Satu Mare a scăzut cu până la 20%, spun reprezentanţii universităţilor. Oficialii universităţilor cred că lipsa banilor şi creşterea şomajului sunt principalele cauze care îi fac pe sătmăreni să renunţe la studiile superioare.

Filialele din Satu Mare ale universităţilor au avut anul trecut circa 1.000 de studenţi la cursurile de zi. Cele mai multe locuri, 500, au fost la facultăţile Universităţii „Vasile Goldiş“. Universitatea Tehnică din Cluj a avut 180 de locuri la zi, Academia Comercială 150, iar extensia UBB 120 de locuri la zi.
„A scăzut numărul studenţilor faţă de admiterile din 2008 şi 2009, motivul principal fiind lipsa de bani. La Universitatea Vasile Goldiş avem cu până la 20 la suta mai puţini studenţi pentru acest an unviersitar decât erau anul trecut şi acum doi ani, deşi nu am mărit taxele de doi ani”, spune Gavril Ardelean, prorector şi director al filialei sătmărene a  Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“.
În scădere este şi numărul studenţilor de la extensia UBB, dar aici taxele s-au majorat, în medie. Cu 20% faţă de anul trecut. „Până nu încheiem înscrierile nu putem confirma o scădere concretă a numărului studenţilor, însă până acum se vede clar scăderea. Totuşi, eu cred că stăm destul de bine faţă de Cluj-Napoca, unde scăderile sunt mai mari”, spune Ştefan Şuta, directorul extensiei UBB.
„Acest lucru se datorează în principiu creşterii ratei şomajului, lipsa de bani fiind principalul motiv pentru care mulţi sătmăreni renunţă să urmeze o facultate. Pe de altă parte, un alt motiv poate fi şi creşterea preţurilor la alimente şi servicii şi scăderea salariilor”, crede Ştefan Şuta.
Mai ieftin la Satu Mare
Anca Contra şi Gorog-Szabo Karolina s-au înscris la Facultatea de Sport de la Universitatea „Vasile Goldiş“. Ele spun că vor face astfel economii. „Prefer să fac o facultate la Satu Mare decât la Cluj sau în alt oraş pentru că, deşi taxele de şcolarizare sunt aproximativ aceleaşi, costurile de drum, cazare şi întreţinere sunt mai mici acasă”, spune Gorog-Szabo Karolina. „Eu cred că e important să studiez în oraşul natal, deoarece sunt aproape de casă, aici am prietenii şi familia şi nici nu implică cheltuieli suplimentare”, susţine Anca Contra.
Cât costă facultatea la Satu Mare?
La Universitatea Babeş Bolyai, taxa de şcolarizare pentru un an de studiu ajunge la 2.000-2.600 de lei, în funcţie de specializare, iar la Unviersitatea „Vasile Goldiş“ taxele încep la 1.800 şi ajung până la 2.700 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite