EXCLUSIV - Românii din Ucraina ridică palate oşeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele din Ucraina concurează cu cele din Ţara Oaşului
Casele din Ucraina concurează cu cele din Ţara Oaşului

Românii din Transcarpatia lucrează în străinătate  şi cu banii obţinuţi îşi construiesc adevărate palate, după modelul oşenilor. Românii din Transcarpatia sunt consideraţi cei mai înstrăriţi oameni din zonă, iar viaţa lor este asemănătoarea băgătanilor din Ţara Oaşului.

Citeşte şi

Românii din Ucraina cer să li se respecte drepturile

Românii care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, în regiunea Transcarpatia, trăiesc la fel ca şi oşenii. Ani de zile muncesc în străinătate pentru a-şi ridica palate în localitatea ucraineană Apşa de Jos şi vin acasă doar la sărbătorile legale. Casele au două şi trei niveluri, iar diversitatea culorilor dă o notă de extravaganţă. „Românii din Ucraina sunt cei mai bogaţi. Muncesc în străinătate, îşi ridică palate acasă. Sunt ca şi oşenii din Certeze şi Negreşţi Oaş. Muncesc, dar se şi distrează“, a declarat Ion de Vasile, şeful administrativ al regiunii Tiacev, zonă unde trăiesc cei mai mulţi români.

Apşa de Jos  - comună de bogătani

La fel ca şi în oaş, tinerii români din Apşa de Jos pleacă la muncă în Moscova, Spania şi Portugalia. Muncesc în domeniul construcţiilor dar şi în cel al prelucrării lemnului. „Comuna este pustie în timpul anului, tinerii fiind plecaţi în străinătate. Doar elevii şi bunicii pot fi întâlniţi pe stradă“, a declarat Ileana Botoş, de 46 de ani, secretara Asociaţiei românilor din Transcarpatia.

Viaţa mai modestă

Sunt însă şi români care preferă să-şi vadă de gospodăriile lor. La doar trei kilometri de satul bogătanilor, trăiesc români care duc o viaţă mai modestă. „Eu nu plec în străinătate, prefer să am grijă de gospodăria mea şi de familie. Muncesc la o fabrică de pasări de 10 ani, iar cu banii de acolo reuşesc să îmi întreţin şi familia“, a declarat Ion Borca, de 46 de ani, din localitatea Slatina.

Românii din Ucraina îşi cer drepturile

În Transcarpatia, românii au votat masiv pentru cel considerat, potrivit rezultatelor parţiale, viitorul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianukovici. Românii vor, după vot, acces mai uşor la educaţie, pensii mai mari. În privinţa statutului limbii române de limbă oficială regională, mulţi sunt sceptici. Totodată, vor să li se respecte drepturile. „Vedem şi simţim pe pielea nostră cum suntem discriminaţi. La şcoală, copiii noştri nu au fost la fel de respectaţi ca şi cei ai ucrainenilor. Vrem să ne fie respectate drepturile, iar dacă Ianukovici va ieşi învingător, ştim că îşi va respecta promisiunile", a mai declarat Ileana Botoş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite