EXCLUSIV: Vezi aici rechizitoriul din dosarul de înşelăciune a fostului şef de la Sapard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul prezintă în exclusivitate detalii din urmărirea penală desfăşurată de către Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul fostului director al serviciului regional Sapard, Ioan Marchiş. Acesta a fost trimis în judecată pentru înşelăciune.

La data de 22 iunie Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Oradea a încheiat urmărirea penală în cazul lui Ioan Marchiş, acesta fiind trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie se arată că la data de 25 iunie 2009 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a dispus prin ordonanţă declinarea competenţei de soluţionare a cauzei privind învinuitul Ioan Marchiş în favoarea DNA Serviciul Teritorial Oradea, fiind vorba de fonduri europene.Ioan Marchiş este acuzat de DNA că în timp ce era director regional Sapard, a accesat fonduri europene pentru firma SC Com Adrianca SRL - la care era asociat unic.

Cât timp era director la Sapard, soţia era adminsitratorul firmei
Potrivit DNA, în perioada în care deţinea funcţia de director regional Sapard, Marchiş deşi nu era adminsitrator - funcţia fiind deţinută de fosta soţie a acestuia, Adriana Marchiş, el era în continuare asociat unic.
Procurorii mai arată în rechizitoriul întocmit în faza de urmărire penală că Ioan Marchiş a renunţat la funcţia de administrator al firmei SC Com Adrianca SRL pe perioada 27 august 2002 - 19 septembrie 2005, respectiv că în 23 iunie 2005 firma lui a semnat un contract de finanţare nerambursabilă pe fonduri europene cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Sapard. Prin proiectul intitulat "Modernizare fermă de bovine cu atelier de procesare primară lapte, amplasate în Doba, strada Principală nr. 319, judeţul Satu Mare", Marchiş încasa de la Comunitatea Europeană suma de 47.287 de lei (aproximativ 13.781 de euro).
În rechizitoriu se mai arată că pentru obţinerea fondurilor europene pentru firma sa, Marchiş nu a  respectat toate obligaţiile prevăzute în contract. El nu a informat imediat autoritatea contractantă despre faptul că este vorba de firma lui şi nu a respectat nici obligaţiile privind cheltuielile eligibile, acţiunile sale având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. În acest fel, Marchiş a implicat în derularea proiectului mai multe societăţi comerciale - la care a fost acţionar, dar şi persoane din anturajul său, fosta soţie din acele vremuri - Adriana Marchiş, respectiv partenerii de afaceri Gheroghe şi Ana Ciocan şi pe Francisc Csillik, cu ajutorul cărora a creat un circuit documentar şi financiar, prin care a întocmit o serie de documente (facturi şi alte documente de plată) care atestau o altă stare de fapt decât cea reală. Aceste documente au fost ulterior folosite ca bază legală pentru efectuarea unor plăţi de către Agenţia Sapard.

Avea mai multe firme, toate fiind implicate în proiect
În rechizitoriu se mai arată că în cursul lunii iulie Marchiş a solicitat oferte de preţ de la trei firme pentru executarea lucrărilor de construcţii pentru ferma ce a câştigat fonduri europene prin Sapard, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a şi fost încheiat contractul cu una dintre cele trei firme - SC West Impex SRL. Ulterior s-a aflat că la acea firmă - fiind pe numele Adrianei Marchiş, printr-o procură notrarială tot Ioan Marchiş era administrator, adică el a fost şi beneficiarul lucrărilor, dar şi executantul pe de altă parte. Pentru a contracta lucrările de execuţie a fermei cu SC West Impex SRL, el a devenit adminsitrator de drept, asigurându-şi formal capacitatea de a angaja lucrări de specialitate în felul următor: în perioada 2005-2006 Marchiş a cumpărat materiale de construcţii de la o societate comercială sătmăreană, respectiv utilaje de la o altă firmă din judeţ, însă fără să poată prezenta documentele de provenienţă ale materialelor ori ale utilajelor. Materialele, în valoare de 504.731 lei, şi utilajelor, în valoare de 178.438 lei, au fost înregistrate de către firma SC Marco Biolact SRL, adminsitratorul căreia era soţia lui, Adriana Marchiş. În lunile septembrie şi decembrie 2006, SC West Impex SRL a înregistrat achiziţia materialelor de construcţii şi închirierea utilajelor de la SC Marco Biolact SRL, prezentând 167 de facturi în valoare totală de 836.447 lei, toate emise pentru luna septembrie, însă nici jumătate dintre ele nu erau reale.

A executat lucrări fără angajaţi
Marchiş a demarat lucrările cu SC West Impex SRL, fără să fi avut în momentul respectiv vreun angajat. În schimb, el a prezentat o listă ce cuprindea 17 angajaţi pe perioada septembrie-octombrie 2006, strict pentru perioada de executare a lucrărilor de construcţie. În baza contractului de execuţie lucrări, valoarea lucrărilor s-a stabilit la 1.570.481 lei. A urmat o perioadă de câteva săptămâni în care s-au emis o serie de facturi şi s-au decontat lucrările. Potrivit rechizitoriului, "Marchiş Ioan a gândit un mecanism fraudulos, prin care fără a cheltui nici un ban, a justificat prin întocmirea în fals a unor acte, plata de SC Com adrianca SRL către SC West Impex SRL a sumei de 1.235.000 lei, a sumei de 50.700 lei către PF Buchman Viorica şi suma de 195.960 lei către SC Acord Com SRL".
În continuare procurorii DNA arată în rechizitoriul întocmit că achiziţiile de animale şi lucrările executate au fost realizate într-un mod fraudulos şi că facturile arătate pentru decont la Sapard erau false.

A solicitat deconturile cu facturi false
În prima tranşă de plată, Ioan Marchiş a solicitat decontarea sumei de 673.389 lei şi plata sumei de 336.694 lei - reprezentând 50% din totalul cheltuielilor eligibile solicitate la decontare. După ce proiectul a trecut de verificare pe teren, el a mai solicitat decontarea sumei de 522.344 lei şi suma de 261.344 lei - reprezentând cheltuielile eligibile solicitate la decontare.
După verificările care au fost efectuate ulterior de corpul de control al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constatat că lucrările deşi au fost efectuate, au existat totuşi probleme ce vizau selecţia de oferte neconformă cu prevederile contractuale, astfel încât Sapard oficiul Timiş (care a efectuat controalele) s-a constituit parte civilă cu suma de 47.287 lei - profitul firmei lui Marchiş, la care s-a adăugat 61.700 lei - majorări de întârziere calculate până la data de 9 februarie 2011.
DNA a probat toate acuzaţiile aduse la adresa lui Marchiş prin declaraţiile martorilor, înscrisurile, procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice, dar şi prin raportul de constatare a corpului de control Sapard Timiş.

Marchiş învinovăţeşte fostul prefect al judeţului, Radu Bud
Tot în rechizitoriu, în urma audierii lui Marchiş, se arată că acesta nu se consideră vinovat de săvârşirea infracţiunii, că toate documentele depuse spre decontare corespund realităţii şi că în nici un caz nu a adus vreun prejudiciu Comunităţii Europene prin faptele sale.
Contrar declaraţiilor lui Marchiş, organele de cercetare penală arată în rechizitoriu că atât firma Com Adrianca SRL - în calitate de beneficiar, cât şi West Impex SRL - în calitate de executant, trebuiau să se abţină de la participarea în vreun fel sau altul la proiect, iar asta în primul rând pentru că Ioan Marchiş era asociat şi adminsitrator la ele, iar în acelaşi timp se afla şi la conducerea Sapard. Totodată, Marchiş nu numai că nu s-a abţinut de la participarea la proiect, dar el a întocmit şi folosit documente false pentru a i se deconta banii.
Într-un final, Marchiş a declarat procurorilor că eventualele nereguli se datorează în primul rând unui conflict ce l-a avut în cursul anilor 2005-2006 cu  fostul prefect al judeţului Satu Mare - Radu Bud care a dispus efectuarea mai multor controale la firmele respective.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite