EXCLUSIV: Un parlamentar austriac caută îngrijitori la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul landului Austriei de Jos, Anton Erber, a venit la Satu Mare pentru a recruta îngrijitori pentru vârstnicii din ţara sa. 30 de sătmăreni şi-au depus deja dosarele pentru posturile de îngrijitori. Cei angajaţi vor primi salarii nete de 1.200 de euro pe lună.

Anton Erber, parlamentarul ţinutului Austriei de Jos, selectează 1.000 de persoane, vorbitoare de limba germană, care să muncească în domeniul asistenţei sociale în zona pe care o reprezintă. Parlamentarul a fost în weekend pentru prima dată în România. „Am reuşit să intrăm în contact cu Fundaţia Sătmăreană a Forumului Democrat German, căutându-i pe internet. Le-am scris un e-mail şi aşa s-a făcut legătura”, povesteşte parlamentarul.
El spune că sătmărenii au fost primii din ţară care au răspuns solicitărilor, astfel încât, în doar câteva săptămâni, au reuşit să se întâlnească. Deputatul a sosit la Satu Mare vineri şi a plecat duminică, iar în timpul vizitei a participat şi la carnavalul şvăbesc Fasching.

image

Foto: Preşedintele Fundaţiei sătmărene Iosif Hoczli (stânga), deputatul austriac Anton Erber (centru) şi preşedintele fundaţiei Stanglauer Homeservice Walter Stanglauer (dreapta)

Recrutează îngrijitori pentru bătrâni
Parlamentarul Erber spune că circa 40% din cei 1,8 milioane de locuitori ai landului pe care îl reprezintă au vârste de peste 60 de ani, iar jumătate din bugetul landului, de 7 milioane de euro, se alocă în acest an pentru îngrijirea vârstnicilor.
El mai spune că 90% din persoanele vârstnice au nevoie de îngrijire la domiciliu, deoarece casele de bătrâni sunt ocupate. În plus, un îngrijitor la domiciliu costă de patru ori mai puţin decât internarea unui bătrân în azil. Din acest motiv, reprezentanţIi landului caută îngrijitori în ţările europene unde există populaţie vorbitoare de limba germană, precum Ungaria, Slovacia sau România.
„Recrutăm persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Nu căutăm neaparat persoane de etnie germană, dar este o condiţie ca acestea să fie vorbitoare de limba germană, să fie constituite ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau persoane juridice şi să fie sănătoase din punct de vedere psihic şi fizic”, spune deputatul austriac.
Cei care se înscriu la preselecţie nu trebuie să aibă pregătire în domeniu. Cei care vor fi angajaţi vor avea salarii de câte 1.200 de euro net. Contractele vor fi semnate prin intermediul Fundaţiei Sătmărene, al cărei preşedinte este Hoczli Iosif, şi al fundaţiei Stanglauer Homeservice din Austria, al cărei preşedinte, Walter Stanglauer, a fost şi el la Satu Mare.
Până acum, 30 de persoane din Satu Mare şi-au depus CV-urile şi îndeplinesc condiţiile pentru a fi recrutaţi. În următoarele săptămâni, aceştia vor fi intervievaţi şi telefonic pentru ca austriecii să se asigure că românii se descurcă în limba germană.
Dacă trec de toate probele, cei 30 de sătmăreni vor pleca la muncă în cel mult o lună.
Cine este Deputatul Anton Erber?
Anton Erber este deputat al landului Austriei de Jos din 1998. El este la al treilea mandat. Din 2008, a fost numit şef al Comisiei sociale din cadrul Parlamentului. Preocuparea sa principală este asigurarea condiţiilor de trai pentru vârstnici. La iniţiativa lui, Parlamentul a aprobat alocarea unor sume consistente pentru vârstnici, astfel încât aceştia să îşi poată angaja îngrijitori.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite