EXCLUSIV: Prins după şase ani de la condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu pedepse însumate de 13 ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, un sătmărean a fost prins abia săptămâna aceasta. Gheorghe Budai are patru mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, după ce în urmă cu zece ani a început o serie  de înşelăciuni.

Gheorghe Budai (53 ani) a fost condamnat pentru înşelăciune în 2004 şi 2005, după ce între anii 2000 şi 2003 a folosit file CEC fără acoperire pentru a achita mărfuri în valoare de peste 17.000 de lei către diferite societăţi comerciale din judeţele Timiş, Cluj, Maramureş şi Satu Mare. Bărbatul are patru sentinţe definitive, dar nu a ispăşit niciuna din pedepse, pentru că a reuşit să se ascundă de poliţişti până săptămâna aceasta, marţi, când a fost prins de poliţiştii sătmăreni de la Biroul de Investigaţii Criminale.
„Inculpatul s-a folosit de file CEC pentru a efectua nişte plăţi consistente la diferite societăţi comerciale din mai multe judeţe din Transilvania. S-a folosit de  file CEC având conturile bancare goale“, spune prim-procurorul Ana Rusu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

image

Mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele inculpatului au fost emise de către Judecătoria Satu Mare şi Judecătoria Baia Mare pentru câte trei ani, Judecătoria Turda pentru 3 ani şi 6 luni şi Judecătoria Timişoara pentru 4 ani. Toate infracţiunile de înşelăciune s-au desfăşurat în formă continuată şi concurs, adică toate au fost de aceeaşi natură, fără ca între timp să fi executat vreuna din pedepse.
Ultima infracţiune
Ultima infracţiune de care au cunoştinţă poliţiştii s-a petrecut în octombrie 2003 la Satu Mare, mandatul fiind emis în iulie 2005 de către Judecătoria Satu Mare.
Budai s-a dat drept adminsitrator al unei firme şi a cumpărat produse  de la o societate comercială, folosind numele şi ştampila unei firme fără să aibă vreo legătură cu aceasta.
„În acest caz inculpatul nu a putut fi audiat, fiind de negăsit la momentul respectiv. El a fost reprezentat de un avocat numit din oficiu, iar când a fost condamnat la 3 ani de închisoare şi s-a emis mandatul de executare a pedepsei el nu a mai fost găsit“, spune Cardonel Felix Mureşan, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Satu Mare.
Inculpatul a fot prins marţi de poliţiştii de Investigaţii Criminale împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Socială pe o stradă din municipiu, fiind depus în arestul poliţiei până în această dimineaţă, când a fost transferat la Penitenciarul Satu Mare.
Judecătorii vor decide dacă pedepsele din cele patru mandate vor fi contopite. Prim-procurorul Ana Rusu spune că, potrivit Codului de Procedură Penală, e posibil ca Budai să fie condamnat până la urmă la circa 5 ani de închisoare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite