EXCLUSIV(Galerie foto): Palatul Justiţiei Satu Mare, reabilitat cu 49 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Satu Mare a primit cei mai mulţi bani de la Minister pentru reabilitarea clădirii vechi de peste 100 de ani. Preşedintele Tribunalului a publicat ieri anunţul de intenţie pe site-ul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), urmând ca lucrările să înceapă în luna iulie a anului viitor.

Vezi aici GALERIE FOTO din Tribunalul Satu Mare

Palatul Justiţiei din Satu Mare este prioritar la capitolul investiţii pe lista Ministerului Justiţiei şi asta pentru că, în cei peste 100 de ani de existenţă, clădirea nu a trecut prin nicio reabilitare majoră. „De când există clădirea Tribunalului Satu Mare, nu au avut loc reparaţii majore, în afară de zugrăvit, schimbarea câte-unui geam sau reparaţii strict necesare la acoperiş. Anul acesta însă am primit aprobare de la minister pentru o investiţie majoră”, spune preşedintele Tribunalului, judecătorul Rodica Grosoş Maxim.

image

Investiţie de 49 milioane lei
Demersurile pentru a obţine fonduri de la minister au început încă în 2004, când s-au aprobat bani pentru expertiză, şi au continuat în 2006, an în care au fost alocate sumele necesare întocmirii proiectului. În această perioadă de timp au avut loc multe demersuri pentru a obţine avizele necesare de la diversele instituţii ale statului, pentru a obţine sumele necesare pentru plata proiectantului. „Am aşteptat opt luni din cauză că undeva «pe drum» s-au inversat sumele pentru cele două lucrări şi nu am putut plăti proiectul, pe care să-l trimitem spre aprobare la minister”, mai spune preşedintele Grosoş-Maxim.
După remedierea încurcăturilor, în septembrie 2010 a fost obţinut ultimul aviz pentru lucrările cuprinse în proiect, astfel încât ieri a fost publicat anunţul de intenţie pe site-ul SEAP.
„Într-un sfârşit am ajuns în acest moment, în care toate documentele sunt în regulă, s-a făcut anunţul de intenţie, iar din 30 ianuarie vrem să dăm drumul la licitaţie. Dacă nu apar contestaţii din 1 iulie vor începe lucrările propriu-zise”, a declarat preşedintele Tribunalului. Investiţia aprobată de Minister se ridică la 49 de milioane de lei.
Mai multe săli de judecată
Prima fază a lucrărilor constă în consolidarea clădirii foarte vechi, declarată monument istoric. După consolidare, se va schimba integral acoperişul, prin care în prezent apa pătrunde în birourile şi sălile de judecată.

Sala de judecată (arhivă)

Clădirea va fi recompartimentată, astfel încât vor exista 12 săli de judecată, cu cinci mai multe decât acum. „La arhive avem nevoie de cel puţin de trei ori mai mult spaţiu deoarece nu mai avem loc pentru dosare”, spune Lucia Hosu, grefier-arhivar şef în cadrul Judecătoriei Satu Mare. „În cei 3 ani preconizaţi pentru reparaţii nu vom putea părăsi clădirea, deoarece sălile de judecată nu pot fi mutate nici măcar provizoriu. Astfel, e chiar bine că cele două parchete de pe lângă instanţele de judecată se vor muta din vară într-o clădire aflată acum în reabilitare, deoarece ne vom putea muta dintr-un birou în altul”, mai spune judecătorul Grosoş Maxim.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite