Duty-free-urile au fost puse la zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua ordonanţă 54/2010 a închis în numai o lună de zile şase din cele şapte magazine din Vama Halmeu. Nici traficanţii de ţigări nu scapă mai ieftin, riscând să facă puşcărie de la 1 la 4 ani în cazul în care transportă peste 10.000 de fire de ţigări.

Ordonanţa de Urgenţă 54/2010 privind combaterea evaziunii fiscale, intrată în vigoare la 1 iulie 2010,  îi forţează pe patronii duty-free-urilor să pună lacătul pe magazine. Măsurile precum instituirea unei taxe de autorizare de zeci de mii de euro şi raţionalizarea vânzărilor au dus la închiderea a şase magazine de tip duty-free din Halmeu. Astfel, ordonanţa obligă patronii de magazine duty-free să vândă unei singure persoane, pe zi, doar două pachete de ţigări, respectiv un litru de alcool. „ Prin aceste măsuri drastice, şase din cele şapte duty-free-uri s-au închis în această lună. Din 23 iunie şi până în 23 iulie puteau să-şi vândă marfa existentă în depozit, însă doar în cantităţiile prevăzute de noua ordonanţă. Acum, un singur duty-free este deschis, dar nici acela nu vinde produse accizabile“, a spus şeful Vămii Halmeu, Mihai Kiss.



Timbre speciale

Conform aceleiaşi ordonanţe, pachetele de ţigări şi acoolul care iese din duty-free trebuie să poarte un timbru special, roşu, imprimat cu însemnele Export. „Pentru că normele de aplicare nu ai ieşit deocamdată, iar timbrele respective nu s-au tipărit, în momentul de faţă nu se vinde niciun pachet de ţigări sau de alcool în duty-free. Mai mult, taxa de autorizare a crescut de la 10.000 euro la 100.000, ceea ce înseamnă că aceste magazine sunt practic forţate să renunţe“, a mai spus Mihai Kiss. Cu alte cuvinte, dacă intenţionează să mai funcţioneze, toate magazinele duty-free ar trebui să se reuatorizeze, deci să plătească 100.000 de euro.

image

Închisoare pentru traficanţi

Vameşii spun că, în acest fel, se reduce şi traficul cu ţigări, iar aceste măsuri sunt mai mult decât bine venite. Dacă până acum persoanele care deţineau, transportau sau comercializau produse accizabil,  peste 10.000 de fire de ţigarete sau 50 de cartuşe se alegeau doar cu amendă şi după caz, reţinerea maşinii, acum riscă închisoare de la 1 la 4 ani. „De când a intrat în vigoare această lege, traficul cu ţigări a scăzut vizibil. Sancţiunile sunt drastice şi cred că nimeni nu mai riscă“, a spus Ioan Sabou, şeful Vămii Interioare Satu Mare.

Trafic scăzut şi în vamă

Dacă până acum, media pe zi a maşinilor care tranzitau Vama Halmeu era de 120 pe zi, numărul lor a scăzut mult în această lună. „Acum avem maximum 60 de maşini pe zi. Această ordonanţă este bine venită şi trebuia aplicată de mult timp“, a mai spus Mihai Kiss, şeful Vămii Halmeu. În aceeaşi perioadă, şapte persoane au fost trimise în judecată pentru tarfic cu ţigări, respectiv contrabandă. „În această lună au fost înregistrate cinci cazuri, în care au fost implicate şapte persoane, toate alegându-se cu dosar penal şi riscă puşcăria. Au fost confiscate 7.334 de pachete“, a spus Oana Totorean, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite