Dumitran Zsolt - Îmblânzitorul cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre puţinii instructori de echitaţie din Satu Mare. Recent, a câştigat penultima etapă a campionatului naţional de anduranţă şi va participa luna viitoare la Balcaniada din Turcia.

Profil
Născut: 20 aprilie, 1973, Satu Mare
Studii Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universităţii Oradea
Familie – Căsătorit, doi copii
Zeci de sătmăreni, copii sau adulţi, au urmat în ultimii ani cursuri de echitaţie cu Dumitran Zsolt, unul dintre cei mai experimentaţi instructori din Satu Mare. Acesta îşi va extinde activitatea şi în Ungaria, unde, la doar un kilometru de graniţă, urmează să deschidă un centru hipic.
Primul instructor de călărie terapeutică
La 19 ani a început primele cursuri de călărie. „În 1992, mă aflam în Timişoara şi, alături de câţiva prieteni, m-am înscris la clubul hipic din oraş, «Agronomia». Acolo am început călăria şi am învăţat bazele echitaţiei timp de mai bine de doi ani“, îşi aminteşte Zsolt.
Reîntors acasă, în 1995, Dumitran a iniţiat, în premieră pentru Satu Mare, un curs de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi. „Timp de aproape doi ani, în cadrul «Caritas» Satu Mare, am susţinut cursuri de călărie terapeutică pentru copiii cu probleme. Pe lângă terapia fizică, călăria are şi beneficii psihice“, dezvăluie instructorul sătmărean.  
În 2005, Dumitran Zsolt a început dresajul şi, ulterior, echitaţia, în ultimii ani fiind instructor în cadrul bazei hipice de la Noroieni. Elevii pe care i-a instruit Dumitran s-au făcut remarcaţi şi pe plan naţional la competiţiile la care au participat. „Până acum cred că am antrenat peste 100 de persoane, atât adulţi cât şi copii, unii dintre aceştia ajungând şi pe podium la concursurile naţionale şi chiar internaţionale“, spune Zsolt. La începutul acestei luni, a ocupat locul I în semifinalele concursului naţional de anduranţă, de 80 de kilometri, fiind selectat pentru a participa la Balcaniada din Turcia de luna viitoare.
Intrebari si raspunsuri
Care este secretul succesului?

D.Z. : Trebuie să cunoşti limitele şi posibilităţile calului. El trebuie să se supună comenzilor, astfel încât să existe un sincron perfect cu călăreţul şi nu o luptă cu acesta. Însă acest lucru se întâmplă după multe ore de dresaj.
Care sunt beneficiile echitaţiei ?
D.Z. : Înainte de a stăpâni calul, cursanţii trebuie să aibă stăpânire de sine şi, mai apoi, să exercite controlul asupra animalului. Este un sport care disciplinează şi care-i formează pe practicanţi, atât fizic cât şi psihic.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite