Drum naţional lărgit pe pământuri private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi proprietari acuză Compania de Drumuri Naţionale că a intrat abuziv pe terenul lor arabil pentru a lărgi drumul Carei-Oradea. Reprezentanţii Companiei susţin că vor lua legătura cu oamenii şi î i vor despăgubi, dacă se va dovedi că sunt proprietarii pământului.



Trei proprietari de terenuri din Carei acuză Compania de Drumuri şi Autostrăzi că a intrat forţat pe parcelele lor de pământ, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a drumului DN19, Carei – Oradea, lucrare executată de firma nemţească Strabag. Fără o discuţie în prealabil cu proprietarii, constructorii au lăgit o porţiune din şosea exact pe pământurile familiei Sava.

„Săptămâna trecută, fiica mea se ducea la serviciu şi mi-a spus că au început lucrările la ieşirea din Carei şi că au intrat pe pământul nostru. Nimeni nu ne-a căutat pentru a discuta de eventualele expropieri. Ce ne facem acum cu cei 70 de ari distruşi? Nu putem folosi terenul, şi-au făcut parcare din pământul nostru“, a spus Sava Ludovic, proprietarul unei porţiuni de pământ arabil.

Acesta deţine împreună de fraţii lui 75 ari de pământ. „De la şosea şi până la pământ mai este o limită de 2 metri care nu aparţine de noi. Însă, au intrat mult mai mult pe terenurile noastre. Nu îl putem folosi deloc“, a mai spus Sava Ludovic.

Discuţii pe tema pământului

Cu toate că Compania de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi a eliberat autorizaţia de construcţie în 04.08.2009, abia în aceste zile s-a aflat de problemă. „Am fost contactat de subprefect, mi s-a adus la cunoştiinţă problema. Din câteva am înţeles eu, în momentul în care s-a căutat în Cartea Funciară eventualii proprietari, s-a constat că pământurile nu sunt în evidenţa cuiva. Ne vom întâlni şi familia va fi despăgubită, dacă va reieşi că sunt proprietari“, a declarat Petru Ardelean, şeful secţiei Satu Mare a Companiei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi.

 „În momentul de faţă trebuie să se stabilească limita de proprietate, să vedem exact de câţi metri este vorba de la şosea şi până la pământul oamenilor“, a declarat subprefectul Alin Dan.

Proiectantul lucrării, Radu Ilea, susţine că oamenii pot fi expropiaţi doar printr-o Hotărâre de Guvern, însă numai în momentul în care se stabileşte exact limita de proprietate. „La Cadastru nu figurează nimeni ca proprietari. Am înţeles că şi oamenii au câteva acte, însă mai au nevoie şi de coordonate. Dacă au dreptate, vor fi expropiaţi“, a spus Radu Ilea.

Conform unui extras de Carte Funciară, nr. 553 din 19.02.2001, proprietar al terenului este Ludovic Sava, însă acesta nu şi-a întabulat terenul pe numele său.

 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite