Două primării de comune funcţionează într-un singur sediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria din Oraşu nou funcţionează în Racşa, o comună învecinată, iar edilul şef refuză să mute sediul administraţiei în localitatea pe care o conduce. Cei 4.000 de localnici din Oraşu Nou trebuie să facă naveta la Racşa pentru orice document de care au nevoie de la primărie.

Caz unic în ţară. Două comune din Ţara Oaşului îşi desfăşoară activitatea într-o singură clădire, nou construită în localitatea Racşa, a cărei valoare depăşeşte 23 de miliarde de lei vechi. În luna mai 2010, după nenumărate referendumuri eşuate, Senatul României a aprobat  înfiinţarea comunei Racşa, care s-a separat de Oraşu Nou, hotărâre apărută în Monitorul Oficial şi promulgată de preşedintele României.

De atunci au apărut şi problemele în cele două localităţi. Printr-o dispoziţie a primarului Toma Betea, în luna mai, funcţionarii din Oraşu Nou s-au mutat în sediul din Racşa, care este nou şi asigură condiţii mai bune pentru funcţionarea administraţiei. Însă, printr-o hotărâre judecătorească, prefectul judeţului Satu Mare a obţinut anularea dispoziţiei primarului şi mutarea activităţii primăriei Oraşui Nou în vechiul sediu, situat la parterul unui bloc din localitate. Primarul şi funcţionarii au refuzat însă să se mute.
De câteva luni, cei 4.000 de săteni din Oraşu nou sunt nevoiţi să facă naveta între cele două localităţi, situate la 5 kilometri distanţă, pentru a obţine un act de la Primărie.
 „Mi se pare absurd ce ni se cere, motiv pentru care am şi contestat ordinul Prefectului. Noi nu ne putem muta cu activitatea în fostul sediu pentru că este impropriu, nu avem loc suficient. Dacă s-ar face această schimbare, în primăria din Racşa, cea mai mare din judeţ, ar rămâne să lucreze doar trei funcţionari: primarul interimar, viceprimarul interimar şi secretarul“, a spus Toma Betea, primarul din Oraşu Nou.

Prefectura contestă decizia


În schimb, prefectul susţine că legea este de partea lui şi că i se pare normal ca Primăria
din Oraşu nou să funcţioneze în localitate şi nu în comuna învecinată. „Avem o hotărâre judecătorească prin care funcţionarii din Oraşu Nou trebuie să revină în vechiul sediu, iar legea prevede că, până la noile alegeri din Racşa, Primăria poate funcţiona doar cu cei trei funcţionari“, a spus prefectul Radu Giurcă.

Probleme etnice

De doi ani de zile, primarul comunei Oraşul Nou s-a luptat să obţină separarea celor două comune, iar intenţia acestuia era să devină primar peste Racşa, unde cei 3.000 de locuitori sunt de etnie română, pe când cei din Oraşul Nou sunt în majoritate maghiari. La alegerile locale din 2008, peste 1.000 de răcşeni plecaţi în străinătate au venit să-şi voteze primarul român. A fost un caz unic în ţară, pentru că cei 1.000 de oameni au suportat singuri cheltuielile de avion doar pentru a putea fi prezenţi la vot. Imediat după separare, prefectul, potrivit legii autorităţii administraţiei publice, a numit un primar interimar maghiar în satul românesc. Până la alegerile din 12 septembrie, situaţia va rămâne aceiaşi. „Cei trei funcţioanri din Racşa vor rămâne la primăriei, până la noi alegeri“, a mai spus Radu Giurcă.

Cifre
23 de miliarde de lei vechi a costat sediul primăriei din Racşa

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite