SATU MARE: Fost director SAPARD pe Transilvania Nord s-a dedulcit la fonduri europene. Vezi ce anume l-a demascat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmăreanul Ioan Marchiş riscă 15 ani de închisoare pentru că şi-a făcut fermă cu bani europeni în timp ce era şef în cadrul SAPARD. Cercetările au pornit în urmă cu 6 ani de la o reclamaţie a locuitorilor din Doba, comuna unde se află ferma – privind mirosurile cauzate de depozitarea necorespunzătoare a dejecţiilor.

sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare, care însă nu a fost comeptent să cerceteze cazul, deoarece cazurile care vizau pe atunci accesările ielgale de fonduri europene erau de competenţa DNA.
DNA a fost sesizat abia în 2009 de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Instanţa orădeană a fost anunţată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare - unde plângerea penală a fost înregistrată de către Garda Financiară în iunie 2008. Din 2005 până în 2008, cercetările şi controalele au fost efectuate la nivel local.
„După aproape doi ani de cercetări Ioan Marchiş a fost trimis în judecată de către DNA pentru înşelăciune, folosire sau prezentare de documete şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Comunităţii Europene, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Pedeapsa cea mai mare pe care acesta o riscă este de la 3 la 15 ani”, spune procurorul DNA, Marius Iancu.
Ce s-a reţinut în rechizitoriu?
Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA în faza de urmărire penală, la data de 23 iunie 2005 a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri SAPARD între Minsiterul Agriculturii şi firma Com Adrianca SRL – avându-l ca adminsitrator pe Marchiş. Proiectul intitulat „Modernizare fermă de bovine cu atelier de procesare primară lapte, amplasate în localitatea Doba, judeţul Satu Mare” a câştigat banii europeni prin SAPARD, respectiv 47.287 de lei (aproximativ 13.781 de euro), însă a încălcat prevederile contractuale referitoare la conflictul de interese şi cele referitoare la cheltuielile eligibile.
Ioan Marchiş a implicat în derularea proiectului mai multe societăţi comerciale unde a fost sau este acţionar sau administrator, precum şi persoane apropiate din anturajul său cu ajutorul cărora a creat un circuit financiar prin care a întocmit o serie de documente (facturi, documente de plată etc.) care atestau o altă stare de fapt decât cea reală.
Judecat în libertate
„Aceste documente au fost ulterior folosite ca bază legală pentru efectuarea plăţilor către Agenţia SAPARD, ca parte contractantă”, se arată în comunicatul emis de DNA.
Urmărirea penală efectuată de DNA s-a încheiat la sfârşitul lunii iunie, iar începând de săptămâna aceasta, cauza se află în fază de proces la Curtea de Apel Oradea. Marchiş nu a fost arestat pe durata cercetărilor şi el va rămâne liber şi în cursul procesului, primul termen fiind stabilit pentru începutul lunii septembrie.
Ioan Marchiş: „Sunt victima, nu inculpatul“
Fostul director regional al SAPARD, Ioan Marchiş, neagă toate acuzaţiile aduse la adresa lui de procurori şi spune că încă de la primul termen de jduecată va ptuea face dovada afirmaţiilor sale, respectiv că nu a făcut niciun abuz, cu atât mai puţin o înşelăciune.
„Este falsă acuzarea. În primul rând, când am accesat acele fonduri europene prin SAPARD, eu nu am fost adminsitrator la firma respectivă, ci asociat unic. În perioada în care am ocupat funcţia de director SAPARD, am delegat-o pe fosta mea soţie în funcţia de adminsitrator. În al doilea rând, înainte să depun cerere pentru fondurile respective, am cerut în primul rând acordul forului superior al SAPARD Bucureşti. Pentru toate acestea am dovezi scrise”, afirmă Ioan Marchiş.
„Este vorba de o mafie din care fac parte oamenii statului”
Pe lângă faptul că neagă afirmaţiile DNA, Marchiş acuză mai multe organe ale statului de complicitate la jocurile politice din anii 2005-2007. „Oameni, angajaţi ai statului în diferite instituţii, au făcut parte dintr-o mafie politică, care pe vremea respectivă urmărea să să mă scoată din joc şi din funcţia pe care o deţineam. Este vorba de angajaţi ai statului din instituţii precum Poliţie, Procuratură, DNA, Garda Financiară şi Fisc”, mai spune Marchiş.
Cercetări incomplete
Marchiş spune că pe lângă acuzaţiile false care au fost aduse la adresa lui, organele de cercetare penală – făcând referire în primul rând la DNA – nu au dat publicităţii date reale. „Sunt false atât sumele, cât şi acuzaţiile. Voi aduce probe împotriva acestor instituţii. Eu nu sunt inculpat în această cauză, ci victima mafiei politice”, conchide Marchiş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite