Dorina Dragoș despre copilul mort de TBC: „Nu sunt eu de vină că n-am făcut sesizare penală!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la începutul lunii, tuberculoza a ucis doi copii
De la începutul lunii, tuberculoza a ucis doi copii

Bolnavii de tuberculoză care nu se tratează îmbolnăvesc anual alte zeci de sătmăreni și sute de persoane în întreaga țară. Codul penal prevede ca pedeapsă refuzul tratamentului bolilor cu caracter epidemiologic, însă niciun bolnav nu a fost pedepsit în ultimii 15 ani în județ.

În interviul acordat „Adevărul de Transilvania”, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dorina Dragoș Guran a părut depășită de subiect. La ultima parte a interviului au participat și Ioan Sergiu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Satu Mare, alături de un jurist al DSP.   
La începutul lunii, un copil de 1,5 ani a murit în Ghirișa, într-un focar de TBC cunoscut de DSP  și în care, potrivit declarațiilor lui Ioan Sergiu, un bolnav a refuzat tratamentul.

ADV: Avem bolnavi care refuză tratamentul. La Ghirișa, un copil de un an și jumătate a murit de TBC, îmbolnăvit probabil de un astfel de bolnav. Care e procedura?
Dorina Dragoș Guran: Treaba asta trebuie demonstrată. E la fel ca în cazul unui focar de toxiinfecțiie alimentară, atunci când cineva se îmblnăvește, l-ai putea acuza pe acela de la care a cumpărat alimentele că e responsabil și să-i faci dosar penal. Dar trebuie stablită o legătură în raportul cauză – efect.
ADV: Cine stabilește această legătură?
D.D.G.:
Păi cine stabilește, dacă, știu eu, procuratura se autosesiează, sau cine se ocupă de probleele acestea. Noi nu avem competență de a întocmi dosare penale sau de a face dosare, dar avem competență de a aplica sancțiuni. Deci noi avem competența de a face ancheta epidemiologică, de a stabili în focarul respectiv contacții (persoanele care au intrat în legătură cu bolnavul și ar fi putut contacta boala – n.r.)... Nu știm în acest moment că în Ghirișa a existat un potențial bolnav...
ADV: Cum nu știți? Medicul de familie a sesizat Spitalul TBC...
D.D.G.:
Păi n-a anunțat, a sesizat doar spitalul TBC. Medicul a sesizat decesul, se merge la fața locului, se demarează ancheta, se stabilesc contacții, care sunt îndrumați la Spitalul TBC.
ADV: Focarul era cunoscut, bolnavii au fost îndrumați spre Spitalul TBC, doar că unii au refuzat tratamentul...
D.D.G.:
Nimeni pe mine nu m-a sesizat că ei au refuzat tratamentul. Nimeni nu mi-a făcut o sesizare, sau o adresă, sau un.. mă rog, un...
ADV: Care este procedura standard în cazul pacienților care refuză tratamentul?
D.D.G.:
În momentul acela medicul de familie se poate adresa poliției și poliția, la fel ca și noi, poate la fel ca și noi să meargă să-i aplice sancțiune sau să îl aducă la dispensarul TBC pentru a-i fi administrat tratamentul.
ADV: Poate fi adus cu forța?
D.D.G.:
Nu cred că poate fi adus cu forța. Asta chiar nu știu. Dar nu înțeleg agitația, de ce se face atâta caz de acest deces, s-a mai murit de Tuberculoză. Avem o mortalitate de 89 la suta de mii de locuitiori la nivel de județ, focare există, există focare în colectivități de elevi, de romi, de muncitori. Nu știu de ce acest caz este mai special. Există persoane care refuză tratamentul, se sesizează poliția…
ADV: Este mai special acest caz pentru că un copil a murit. Cîte sesizări ați făcut la poliție?
D.D.G.
Păi nu noi, este medicul de familie.
ADV: Controlul epidemiologic la nivel de județ intră în atribuțiile Direcției de Sănătate Publică...
D.D.G.:
Ancheta epidemiologică la cazurile de TBC o face dispensarul TBC. Deci există dispensar cu personal angajat să se ocupe de ancheta cazurilor de TBC. Este atribuția lor. Noi mergem în sensul de a-i susține sau de a-i ajuta în condițiile în care, cum ați zis dumneavoastră, bolnavul se sustrage sau refuză tratamentul.
ADV: La câte acțiuni ați participat alături de personalul din dispensarul TBC?
D.D.G.:
Dar noi nu trebuie să participăm dacă ei nu ne solicită...
ADV: De câte ori v-au solicitat?
D.D.G.:
Deci nu ne-au solicitat deloc. Noi mergem din proprie inițiativă. Dacă apare un caz într-o colectivitate de copii, noi mergem să facem ancheta noastră, să vedem dacă medicul de acolo și-a făcut datoria vizavi de obligativitatea testărilor specifice...
ADV: Aveți contabilizate cazurile de refuz de tratament? Câte au fost?
D.D.G.:
Nu, pentru că dacă nu am fost sesizați...
ADV: A murit un copil, n-avem niciun vinovat...
D.D.G.:
Stați puțin, încă nu s-a terminat ancheta. Vedem la finalizarea anchetei. (...) Acuma dosarul penal, noi n-am făcut niciodată și nici nu știu dacă... îl chem pe jurist.
ADV: E un articol în Codul Penal...
D.D.G.:
Știu că există un articol, am avut un caz. Noi vom merge și vom face anchetă la focarul de la Ghirișa. 
ADV: Revin la aspectul penal...
D.D.G.:
Domnule, nu ne putem pronunța până nu finalizăm ancheta.
ADV: Întrebarea era cu caracter generic, nu mă refeream la caz. Cine face sesizarea penală când un copil moare pentru că adultul a refuzat să se trateze?
D.D.G.:
Medicul de familie este cel care răspunde de tratamentul strict supravegheat al bolnavului de TBC.
ADV: Pacientul refuză, ce urmează?
D.D.G.:
Medicul poate să se adreseze fie instituției noastre, ceea ce nu s-a întâmplat, fie poliției. Sunt articole de lege pe care le pot și dânșii aplica.
ADV: Cine e medicul de familie din Ghirișa? Cum se numește copilul?
D.D.G:
Sunt date confidențiale astea, vă rog să mă credeți, am primit și o adresă de la Centrul Național de Boli Transmisibile... Vom oferi mai multe detalii la finalizarea anchetei.
ADV: În 15 ani, nicio plângere penală împotriva bolnavilor care împrăștie TBC. E normal?
D.D.G:
Trebui dovedit lucrul acesta, sursa îmbolnăvirii. Prezumția de nevinovăție...
ADV: Prezumția de nevinovăție apare la proces. Dacă nu există sesizare, nu există proces...
D.D.G:
Nu sunt eu de vină că n-am făcut sesizare penală. Procuratura se poate sesiza, sau se poate autosesiza.
ADV: Pornind de la ce?
D.D.G:
Păi nu știu, pornind de la... Nu se poate spune că n-am făcut nimic, colegii mei au aplicat amenzi, ele nu s-au plătit, dar uneori bolnavul s-a internat.
ADV: Revin cu întrebarea. Cine sesizează poliția? Avem un copil mort.
Juristul DSP:  Aparținătorii...
ADV:
Păi se pare că aparținătorii l-au îmbolnăvit...
Ioan Sergiu, directorul spitalului TBC:
Trebuie demonstrat că ADN-ul bacilului celui pe care îl acuzi este identic cu cel al bacilului persoanei care a contactat boala. Asta trebuie dovedit.
ADV: Se poate dovedi? Analizele ADN...
Ioan Sergiu:
Da, dar sunt foarte costisitoare. Trebuie demonstrat că ADN-ul bacilului meu este același cu cel al bacilului persoanei pe care o acuz. Testele sunt scumpe, se fac doar la Institutul Cantacuzino, la București. Dacă fac testul și s-a nimerit ca bacilul să nu fie al lui, n-avem vinovat...
ADV: S-a solicitat vreodată un astfel de test?
Ioan Sergiu:
Nu.
D.D.G. Nu, din câte știu eu...

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite