Doi sătmăreni într-o reţea internaţională de contrabandă cu ţigări destructurată de poliţişti şi procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea internaţională formată din 23 de persoane, care aducea ţigări netimbrate din Ucraina, prin Ungaria, în România, a fost destructurată în ultima săptămână de DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj, în colaborare cu poliţiştii de la SCCO Sălaj şi cu alte instituţii abilitate.

Potrivit procurorului sef al DIICOT Sălaj, Dan Buduşan, 10 dintre cei 23 de contrabandişti sunt din judeţul Sălaj, restul reţelei este reprezentat de persoane din Satu Mare, Bihor, Arad şi un cetăţean din Ungaria. Conform procurorului, reţeaua funcţiona din 2010 şi aducea ţigările din Ucraina prin Ungaria, fiind introduse în ţară prin punctele de trecere a frontierei de la Halmeu şi Valea lui Mihai. Cetăţeanul maghiar care le introducea în ţară le preda imediat după vamă complicilor din România, care le distribuiau, la rândul lor, celorlalţi membri. Buduşan a explicat că transferul ţigărilor se realiza foarte repede, pe drumuri pustii de ţară şi la ore care îi fereau de priviri indiscrete (între 2.00 şi 5.00 dimineaţa). Ţigările erau vândute în comune din Sălaj şi din celelalte judeţe, precum şi în Zalău - punctele de vânzare indicate de procuror fiind zona Spitalului Judeţean, Piaţa Agroalimentară din centru şi zona Autogării.

Prinşi în flagrant


Destructurarea reţelei s-a făcut săptămâna trecută, după ce oamenii legii au reuşit să-i prindă în flagrant pe doi dintre membri. Este vorba despre un bărbat B.R.I. din Măerişte, şi unul din localitatea Ser, judeţul Satu Mare. Ei au fost prinşi la limita dintre comunele Chieşd (Sălaj) şi Bogdand (Satu Mare) trasportând 90.000 de ţigarete mărcile Viceroy Red şi Jing Ling de provenienţă ucrainiană. Ţigările erau într-un Citroen Berlingo, în faţă având un antemergător - Ford Tranzit. Ulterior flagrantului, la reşedinţele a 19 dintre membrii reţelei s-au făcut percheziţii, în urma cărora s-au mai găsit încă 230.360 de ţigarete de provenineţă ucraineană, sârbă şi moldovenească. Procurorul DIICOT spune că prejudiciul creat Statului Român prin vânzarea acestor ţigări fără să plătească taxe se ridică la peste 20.000 de euro. Este vorba doar de prejudiciul calculat înmulţind un euro, la cât este estimată evaziunea pentru un pachet de ţigări de contrabandă, cu cantitatea găsită la organizarea flagrantului şi la percheziţii. Aici nu intră transporturile anterioare, cu marfa vândută deja, oamenii legii estimând că se făcea cel puţin un trasnport pe săptămână, profitul net la un astfel de tarnsport fiind estimat la 3.000 - 4.000 de lei.

Contrabandiştii

Procurprul şef al DIICOT Sălaj susţine că persoane cercetate în acest dosar de contrabandă stăpâneau tehnicile specifice lumii interlope. "Sunt oameni care au mai avut de-a face cu legea, unii fiind cercetaţi în dosarul de contrabandă cu ţigări de la Jibou, de anul trecut. De aceea, ştiau că telefoanele pot fi ascultate, aşa că comunicau prin staţii de emisie-recepţie. În plus, îşi schimbau cu totul telefoanele mobile o dată pe săptămână", exemplifică el. Buduşan spune că "profesionismul" contrabandiştilor rezultă şi din limbajul folosit în comunicare. "Când vorbeau la telefon - în convorbiri foaret scurte, de câteva secunde - foloseau în loc de măcile d eţigări cuvinte precum lâmâi, banane, roşii, galbene, albastre".

O fată de 22 de ani, printre contrabandişti


Zece dintre contrabandişti au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi prezentaţi miercuri Tribunalului Sălaj cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Instanţa urmează să se pronunţe în cursul zilei de astăzi. Dintre cei 10, cinci sunt din Sălaj, doi sunt din Satu Mare, unul din Bihor şi unul din Arad. Printre cei cinci sălăjeni propuşi pentru arestare preventivă se numără şi o tânără de 22 de ani din Zalău. În total, din reţeau fac parte patru femei şi 19 bărbaţi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite