Doi copii uciși de tuberculoză. DSP face anchete epidemiologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la începutul lunii, tuberculoza a ucis doi copii
De la începutul lunii, tuberculoza a ucis doi copii

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică au declanșat anchete epdemiologice după ce doi copii au murit de tuberculoză la Ghirișa și Acâș. I.K., în vârstă de un an și șase luni, trăia într-un focar de TBC din localitatea Ghirișa în care cel puțin un adult refuzase tratamentul. Acesta ar putea fi vinovat de moartea copilului.

I.K. a decedat în urmă cu o săptămână într-o comunitate de romi din Ghirișa. Decesul a fost sesizat de medicul de familie la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Satu Mare, care a sesizat mai departe Direcția de Sănătate Publică. Reprezentanții DSP vor descinde vineri în localitate pentru a efectua o anchetă epidemiologică. O anchetă similară va fi efectuată și la Acâș, unde un bebeluș de patru luni a murit ieri de meningită tuberculoasă.
Codul Penal, ignorat de Autoritățile de Sănătate Publică
Codul Penal stipulează ca infracțiune răspândirea cu bună știință a bolilor cu potențial epidemiologic, însă în ultimii 15 ani, în județul Satu Mare, niciun bolnav care a refuzat tratamentul nu a dat socoteală pentru că prin refuzul său a îmbolnăvit sau ucis alți oameni. Potrivit conducerii DSP, tehnologia permite, prin analiza ADN a bacilului, identificarea purtătorului inițial, care a contaminat cu TBC copii decedați. Testele pot fi solicitate la Institutul Cantacuzino. Nicio astfel de solicitare nu a fost adresată vreodată institutului de DSP Satu Mare.
CITAT: Ioan Sergiu, manager Spitalul TBC: „Bolnavii nu pot fi tratați împotriva voinței lor”
Potrivit datelor Unității Centrale de Coordonare a Programului Național de Control al Tuberculozei, de la începutul anului, 227 de sătmăreni s-au îmbolnăvit de TBC. Ioan Sergiu, medic pneumolog și manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a declarat că bolnavii care nu se tratează reprezintă una dintre principalele cauze ale răspândirii tuberculozei. „Suntem țara care ocupă locul 1 în Europa la număr de cazuri de TBC. Suntem totodată țara care nu are mecanismele necesare să-și protejeze populația de răspândirea bolii întrucât bolnavii nu pot fi tratați împotriva voinței lor. La Ghirișa era un focar cu bolnavi care se trataseră dar și unii care refuză tratamentul. Copilul a murit din inconștiența adulților” a declarat medicul.
În vreme ce specialistul pneumolog susține că responsabilitatea sesizării penale revine centrului epidemiologic din DSP, directorul executiv adjunct al Direcției, Dorina Dragoș Guran aruncă pisica în curtea medicilor de familie, a medicilor din dispensarele TBC și a procurorilor, care „ar trebui să se autosesizeze”.
Citește, începînd de mâine, pe satu-mare.adevărul.ro, o serie de interviuri zguduitoare, în care oficialii din Sănătatea Publică plătiți să ne protejeze de epidemii explică cei 15 ani de lipsă de reacție față de <<criminalii TBC>>”.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite