Doar 17 profesori plătesc impozit pe meditaţii în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19.997 de lei a fost cel mai mare venit din meditaţii declarat anul trecut la Fisc de un cadru didactic sătmărean. În timp ce tariful unei ore de meditaţie variază, în funcţie de disciplină, între 25 şi 50 de lei, ora de after school, practicată în şcolile generale este de 10 lei pe oră.


Din cei circa 2.000 de profesori din municipiul Satu Mare, doar 19 profesori sunt înregistraţi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare şi îşi declară veniturile obţinute în urma meditaţiilor.  Anul trecut doar 17 dintre profesori au  declarat venituri şi au plătit impozite. „La nivelul municipiului Satu Mare sunt înregsitraţi 19 profesori care obţin venituri în afara programului, respectiv în urma meditaţiilor, din care, anul trecut 17 au declarat venituri“, a declarat Dan Maier, directorul DGFP Satu Mare. Totalul veniturilor din meditaţii, declarate în 2010 de cei 17 profesori sătmăreni au fost de 33.558 de lei. „Cei 17 profesori au câştigat într-un an suma de 33.558 de lei, pe care s-a calculat un impozit de 5.369 de lei“, spune Dan Maier, directorul DGFP Satu Mare.  Cea mai mare sumă declarată de un profesor a fost de 19.997 de lei. „Cel mai mare câştig din aceste activităţi a fost în cazul unui cadru didactic ce a avut un venit de aproape 20.000 de lei într-un an. Este vorba de activităţi de tip after-school, acestea sunt cele mai multe înregistrate“, mai spune Dan Maier. 

Meditaţii „la negru“

Din cauza numărului redus de personal al Fiscului verificările sunt sporadice. „Nu avem personalul necesar să facem astfel de verificări. Au mai fost controale operative, dar în principiu se acţionează doar în urma unor reclamaţii. Toată lumea are însă obligaţia să îşi declare veniturie, altfel suportă rigorile legii“ susţine Dan Maier.   Sindicaliştii estimează un procent de circa 5-7 % de cadre didactice care susţin meditaţii. „Cei care dau meditaţii reprezintă un procent infim din numărul profesorilor, nu mai mult de 5-7 %. Oamenii sunt nevoiţi să muncească în plus din cauza salariilor derizorii. Nu putem însă contesta obligativitatea plăţii impozitelor pe aceste venituri suplimentare“, spune Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Satu Mare.

Consultaţii gratuite, la solicitarea elevilor

În cea mai mare parte a liceelor sătmărene, elevii pot beneficia de consultaţii gratuite. „La solicitarea elevilor, profesorii acordă consultaţii gratuite în vederea pregătirii pentru bacalaureat. Cadrele didactice au tot interesul să ofere aceste consultaţii, pentru punctaj şi calificative care contează în acordarea gradaţiei de merit, iar aceasta se acordă doar pentru 16 % dintre profesori“, spune Ioan Pop, directorul Colegiului Economic Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite