Directoarele de grădiniţe redevin educatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei obligă directoarele de grădiniţe ca, de la 1 septembrie,  să predea zilnic la catedră. 26 de directoare de grădiniţă din judeţul Satu Mare au înaintat un memoriu Ministerului Educaţiei în care solicită revenirea asupra deciziei.

Dacă pentru inspectori sau pentru directorii de şcoli, decizia de a preda la catedră nu este o noutate, pentru directoarele de grădiniţe din judeţ a constituit un adevărat şoc. În cursul lunii iulie, cele 26 de directoare de grădiniţe din judeţ au înaintat un memoriu Ministerului Educaţiei în care solicită revenirea asupra deciziei.

Fără ecou

Memoriul, afirmă Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, a rămas fără ecou. Ca urmare, începând cu data de 1 septembrie, directoarele îşi vor relua şi rolurile de educatoare. „Nedegrevarea directorului de grădiniţă este o soluţie aberantă şi inaplicabilă. Consecinţele unei astfel de măsuri vor fi extrem de dăunătoare instituţiei preşcolare care şi aşa se confruntă cu multe probleme. Rolul grădiniţei ar trebui întărit şi nu diminuat prin  subestimare, indiferenţă sau neglijenţe legislative“, a declarat Leontina Ghiţ, directoarea Grădiniţei „Dumbrava Minunată“ din municipiu.

„Mă simt înrobită de această decizie“

La fel de nemulţumită de situaţie este şi Angela Vitui, directoarea Grădiniţei „Mondiala“ Satu Mare. „Vă spun că mă simt înrobită de această decizie. Ca educatoare, am norma la catedră de cinci ore, zilnic, pe lângă care va trebui să mă ocup şi de partea administrativă a unităţii. Fără activitate la grupă, munceam câte opt până la zece ore pe zi“, susţine directoarea Angela Vitui. „Munca unui director de grădiniţă presupune mult mai mult decât coordonarea activităţii educative. Sunt zeci de documente de întocmit, statistici şi altele, pe care la o şcoală le face secretara. Noi nu avem secretare, iar actele ni le facem noi. Este o încălcare a Codului Muncii. Eu, de felul meu, sunt conştiincioasă, nu fac niciodată rabat de la calitate. Voi încerca o perioadă să văd cum pot îmbina cele două posturi, dar dacă am să văd că nu merge, îmi voi da demisia“, a mai spus Angela Vitui.

Ordinul cu pricina

Potrivit Ordinului 4865 din 16 august, emis de ministrul Educaţiei, începând  cu 1 septembrie, directorii unităţilor şcolare, inspectorii general-adjuncţi, directorii celorlalte structuri din învăţământul preuniversitar  vor trebui să revină la catedră. „În functie de numărul de clase si de elevi, directorii şi adjunctii lor vor preda între patru şi opt ore, săptămânal. Directoarele de grădiniţe vor trebui să efectueze norma didactică întreagă, adică 25 de ore pe săptămână“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului  Învăţământului Preuniversitar Satu Mare. Drăgan a mai declarat că în urma acestui ordin, peste 100 de catedre din învăţământ vor fi ocupate anul şcolar viitor de către directorii şi inspectorii şcolari care sunt obligaţi să se întoarcă la catedre.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite