Direcţia Pentru Protecţia Copilului continuă disponibilizările asistenţilor maternali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozalia Şuta nu renunţă la fetiţa pe care o creşte de nouă ani
Rozalia Şuta nu renunţă la fetiţa pe care o creşte de nouă ani

În prag de sărbători zeci de asistenţi maternali îşi pierd salariile şi locurile de muncă iar copiii de care au avut grijă ani la rând sunt transferaţi la alte familii. Şi asta deoarece Direcţia pentru Protecţia Copilului (DGASPC) continuă disponibilizarea asistenţilor. Rozalia Şuta nu a renunţat la fetiţa pe care o creşte de nouă ani.

În prima tranşă au rămas fără locuri de muncă cei 13 asistenţi maternali care au cumulat pensia cu salariul. „Preconizăm că până la sfârşitul anului să fie disponibilizaţi aproximativ 40 de asistenţi maternali din cei 304 din judeţ care au în grijă 466 de copii. Din păcate unii asistenţi renunţă la copii dacă li s-au desfăcut contractele de muncă, în această situaţia aflându-se doi asistenţi maternali. Ei aveau posibilitatea să crească în continuare copii şi să primească doar banii de plasament însă au refuzat“, a declarat Mariana Dragoş, directorul adjunct al DGASPC.

„Mai bine mor de foame decât să renunţ la fetiţă“
Unul dintre copii care se pot declara norocoşi că părintele maternal nu a renunţat la el este Rosalinda Fogoraşi din Carei. Fetiţa are 10 ani şi este elevă în clasa a IV-a iar de nouă ani se află în grija asistentei maternale, Rozalia Şuta. Femeia şi-a pierdut locul de muncă în luna septembrie. „În data de 18 septembrie am primit acasă contractul de muncă iar atestatul de asistent maternal mi-a fost retras. De la un venit lunar de 1.500 de lei, pensia cumulată cu salariul şi banii fetiţei, am ajuns la 700 de lei din care 200 se duc pe rata de la bancă iar 70 pe medicamentele mele pentru că sunt bolnavă de diabet. Deşi am rămas fără salar nu am renunţat la fetiţă. Merge în continuare la ore de dans şi vioară iar la şcoală învaţă foarte bine. Sunt mândră de ea dar sunt supărată pe cei de la Protecţia Copilului“, a declarat Rozalia Şuta.

  Conducerea DGASPC îşi bate joc de asistenţi

Liderul de sindicat al asistenţilor maternali, Iosif Zvara, este foarte revoltat de situaţia creată şi susţine că asistenţi maternali au ajuns bătaia de joc a conducerii DGASPC. „Cei din conducere ne mint. Ne luptăm cu morile de vânt. La început de an ne promiteau că ne vom păstra locurile de muncă însă să nu avem pretenţii la măriri de salarii însă acum totul s-a întors pe dos. S-a creat o adevărată mafie care apără interesele unor asistenţi maternali“, a declarat liderul de sindicat. 


Directorul DGASPC, Adrian Marc a declarat că potrivit Hotărârii de Guvern 215/2001 au fost obligaţi să reducă cheltuielile pe acest an cu 15% faţă de anul trecut. “Restructurări sunt şi vor mai fi. Reducerea numărului de personal se poate face numai până la limita de funcţionare a reţelei, undeva la 250 de asistenţi” a încheiat acesta.
   

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite