Dinu Capotescu „Chirurgul“ obiectelor din metal şi ceramică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Capotescu face parte din echipa de restauratori a Muzeului Judeţean şi susţine că meseria l-a ales pe el şi nu invers. Ceasuri vechi, piese de mobilier din metal, aparate de fotografiat, pistoale, săbii, puşti, materiale arheologice, ceramică, toate prind viaţă după ce trec prin mâinile priceputului restaurator.

Îi plăcea de mic să meşterească şi era tot timpul în priză. „La şcoală, la orele de lucru manual coseam şi făceam goblenuri. Mă pricepeam la multe. Cred că Dumnezeu mi-a dat acest har“, a declarat Dinu Capotescu.

Primul obiect restaurat a fost un pistol
În anul 1996 a terminat cursurile de restaurare şi conservare pe care le-a urmat timp de doi ani la Bucureşti şi la Muzeul Unirii din Iaşi. Tot la Iaşi a restaurat şi primul obiect din viaţa sa, un pistol ce făcea parte din patrimoniul muzeului. „E vorba de un pistol din secolele XVII-XVIII. Era degradat, iar mecanismul nu-i mai funcţiona. Am lucrat la el aproximativ două luni. Am reuşit să-i pun la punct inclusiv sistemul de funcţionare. După ce am terminat cu pistolul m-am apucat de o puşcă“, povesteşte restauratorul. În cei 14 ani de când se ocupă de restaurări a refăcut sute de obiecte. „Mai primesc comenzi de la oameni care au acasă câte un obiect preferat şi pe care vor să-l păstreze, în special ceasuri şi piese de mobilier. La mobilă, înlocuim piesele lipsă şi le restaurăm pe cele vechi“,mai spune Dinu Capotescu. Restaurarea unui ceas durează câteva ore. „La fiecare obiect, restaurarea începe cu chimizarea fiecărui component. Sunt tratate cu soluţii speciale pentru curăţire, după care se neutralizează cu apă distilată, iar apoi se dau cu alcool şi se usucă. Obiectele arheologice se conservă cu lac incolor, după ce sunt tratate“, explică specialistul.

Colecţionar de piese vechi
Îi plac atât de mult piesele vechi încât ori de câte ori are ocazia îşi cumpără câte ceva din Piaţa de vechituri. Acolo găseşte ceasuri, chei, brichete şi alte obiecte vechi pe care le restaurează şi le oferă cadou celor dragi. Şi obiecte din ceramică au ajuns pe mâna priceputului restaurator. „Îmi place mai mult să lucrez cu metalul. De multe ori rămân şi peste orele de program numai să finalizez lucrarea. Metalul e mult mai interesant decât ceramica, lucrul cu ceramică fiind mai migălos“, susţine el.

Întrebări şi răspunsuri
ADS-Ce unelte se folosesc la restaurare?
D.C.-Orice. De la ciocane, dălţi, la burghie de toate dimensiunile, menghină, maşini de găurit, nicovale.
ADS-Cât de mult cunosc sătmărenii despre procesul de restaurare?
D.C.- Foarte puţin. Majoritatea habar nu au ce facem noi în laborator, cum restaurăm. Oamenii nu ştiu că existăm sau că se face restaurare la Satu Mare.

Ce-i place
Pe lângă restaurare, sătmăreanul este pasionat şi de pescuit, însă susţine că nu are timp să îşi satisfacă acest hobby. Lui Dinu îi mai place să se plimbe în natură şi să viziteze obiectivele turistice din zona Maramureşului.
Ce nu-i place
Restauratorul spune că nu s-a gândit niciodată la lucruri care nu-i plac. „Nu am lucruri care să nu îmi placă. Şi chiar dacă ar fi câteva, nu are rost să mă gândesc la ele“, precizează Dinu Capotescu.

Profil
Născut: 1 mai 1956, Mesteacăn, comuna Halmeu
Studii: Liceul Real-Umanist nr. 3 şi cursurile de restaurare şi conservare
Familie: căsătorit şi are un băiat

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite