Despăgubiri la CEDO pentru misteriosul grec din Ţara Oaşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din marii ţepari ai tranziţiei, stabilit, cel puţin în acte, în Satu Mare a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un proces contra României. Grecul Ioannis Dimakos a câştigat în 6 iulie un proces intentat statului român, care a fost obligat să îl despăgubească cu 6.000 de euro.

Numele grecului se leagă de Dosarul „Flota”, el fiind găsit vinovat de vânzarea „pe sub mână”, la fier vechi, a unor nave maritime care aparţineau Companiei Române de Pescuit Oceanic. El figurează în actele oficiale ale CEDO cu domiciliul în comuna Certeze, dar niciun oşan din zonă nu a auzit de de el.

Arestat în 1998

Ioannis Dimakos a fost arestat în anul 1998 şi şi-a petrecut 11 ani în detenţie, fiind transferat de la un penitenciar la altul. În 10 martie 1998 el a fost introdus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, unde a rămas până pe 4 iulie 1998. În aceste luni, grecul a reclamat că nu i s-a permis să ia legătura cu familia lui, nici telefonic şi nici în scris, neavând acces nici măcar la un instument de scris. Conform CEDO, omul de afaceri a stat în celulă alături de alte 10 persoane, care aveau de împărţit trei paturi. „Nu aveau toaletă în celulă, apă potabilă, lumină şi aer curat“, se menţionează în sentinţa CEDO. Ulterior, el a fost transferat la penitenciarul din Jilava, unde a trăit clipe de coşmar, neprimind hrană şi apă.

Conform sentinţei CEDO, Ioannis Dimakos şi-a petrecut câteva săptămâni şi la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, unde acuză că a fost lăsat în afara celulei doar de două, trei ori pe lună. Mai mult, avea dreptul la o singură vizită şi un singur telefon pe lună.

Condiţii proaste în Galaţi


Omul de afaceri grec a fost închis pe perioada celor 11 ani, de cinci ori în penitenciarul din Galaţi, unde a stat alături de alte 20 de persoane într-o celulă, iar noaptea se odihnea în pat lângă alţi trei condamnaţi. Mâncarea a fost prea săracă, nu aveau dreptul la medicamente, iar apă primeau cu raţia. Doar când starea sa de sănătate s-a agravat, grecul a fost mutat într-o celulă curată.
Ioannis Dimakos a trecut şi prin penitenciarul de la Rahova, unde a avut dreptul la trei vizite pe lună, 60 pachete de ţigări şi 15 kilograme de carne, toate aduse de familia lui. Ultima lui şedere a fost în penitenciarul din Brăila, fiind eliberat în 22 iunie 2009.

Pentru relele tratamente de care grecul a avut parte pe parcursul detenţiei, CEDO a condamnat România să îl despăgubească cu 6.000 de euro, deşi el a solicitat daune toale de aproape 460.000 de euro.

Nimeni nu îl cunoaşte

Ioannis Dimakos figurează în actele oficiale ale CEDO ca având domiciliul în comuna Certeze, judeţul Satu Mare, unde, însă, nimeni nu a auzit de el. Conform primarului, numele lui figurează la un moment dat într-un raport agricol, alături de Maria Floare Oros, o localnică din satul Moişeni, comuna Certeze. „Ştiu că este căsătorit sau stă în concubinaj cu o săteancă din Certeze, însă ambii sunt plecaţi de mulţi ani în Franţa şi nu am mai auzit nimic de ei“, a spus primarul Petre Ciocan.

Nici sătenii din Moişeni nu au auzit de Ioannis Dimakos. „Sunt mulţi Oros în satul acesta, dar nicio fată nu este căsătorită cu un grec. Poate stau în concubinaj sau cine ştie, s-a căsătorit prin Franţa şi noi nu ştim. În orice caz, nu am auzit de acest grec, nu l-am văzut niciodată“, a spus Vasile Oros, unul din numeroşii localnici cu acest nume. 


Nave vândute la fier vechi

În 1997, Compania Română de Pescuit Oceanic (CRPO) avea în proprietate 23 de nave, dintre care opt se aflau sub sechestru ca urmare a unei datorii bancare neachitate. În momentul în care Curtea Supremă de Justiţie a vrut să declare falimentul companiei, grecii Ioannis Dimakos şi Theodoros Ladas şi-au făcut apariţia ca investitori, ajungând mai apoi  administratori ai companiei, oferind garanţii că au suportul financiar că scoată compania din faliment. Grecul este acuzat că a determinat înscrierea fictivă în registrele CRPO a patru nave care fuseseră deja vândute la fier vechi. În rechizitoriul procurorilor se afirmă că grecii şi-au însuşit peste 1.000.000 de dolari, contravaloarea navelor vândute. Ioannis Dimakos şi-a ispăşit cei 11 ani de pedeapsă, fiind acuzat de delapidare şi contrabandă.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite