UPDATE Scandal la Teatrul de Nord. Trei actori au demisionat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Rappert Gabor a demisionat după 21 de ani petrecuți la Teatrul de Nord (foto: muvelodes.ro)
Actorul Rappert Gabor a demisionat după 21 de ani petrecuți la Teatrul de Nord (foto: muvelodes.ro)

Numărul actorilor care au demisionat din trupa maghiară a Teatrului de Nord a crescut la trei. Potrivit unor surse din instituție, actorul Istvan Istvan a renunțat și el la trupa Harag György, după demisiile de săptămâna trecută ale lui Rappert Gabor și Nagy Csongor.

Actorii de la secția maghiară care au demisionat în aceste zile mențin în continuare ascunse motivele care i-au determinat să adopte decizia, așteptînd o reacție oficială din partea conducerii Teatrului de Nord. Nagy Csongor a afirmat că nu dorește să comenteze situația. „Din câte am înțeles, în cursul zilei de luni, conducerea instituției va organiza o conferință de presă, vom vedea atunci ce vor spune ei, care este poziția lor oficială, și voi reacționa în consecință” a declarat Nagy Csongor. Actorul a afirmat că valul de demisii ar putea continua. „Nu știu care este poziția colegilor mei, dar de la începutul acestei stagiuni, din secția maghiară au plecat cinci oameni. Doi actori în Anglia, la începutul stagiunii, două demisii acum și un alt om din spatele scenei. La o trupă de 22 de oameni, cinci oameni lipsă se simt” a declarat Csongor. Potrivit unor informații de ultimă oră, un alt actor important al trupei, Istvan Istvan, și-a depus și el demisia. Se pare că actorii trupei de la secția maghiară a teatrului acuză faptul că în actuala stagiune, de la venirea în Satu Mare a actualului director artistic Keresztes Attila, actorii au fost batjocoriți și tratați cu dispreț de regizorii invitați, iar volumul de muncă s-a dublat. 

Conducerea Teatrului de Nord a refuzat să comenteze scandalul și să ofere o poziție oficială cu privire la șirul de demisii. „Nu pot să vă spun nimic oficial, noi vom organiza luni, la ora 12, o conferință de presă. Dacă vă interesează subiectul, puteți veni” a declarat Stier. Acesta nu a confirmat demisia celui de-al treilea actor, Istvan Istvan, din trupa maghiară a teatrului. „Eu personal nu stiu de alte demisii, dar mai multe detalii vă vom oferi luni la conferința de presă” a afirmat Stier. Directorul tehnic Keresztes Attila nu a putut fi cionactat, întrucât are telefonul închis.

Urmăriți evoluția scandalului de la Teatrul de Nord pe satu-mare.adevarul.ro

Ora 9

Rappert Gabor și Nagy Csongor, doi actori din trupa maghiară Harag Gy
örgyi a Teatrului de Nord Satu Mare, au demisionat. Surse din instituție afirmă că cei doi au renunțat să mai joace sub conducerea directorului artistic al trupei, Keresztes Attila, adus în teatrul sătmărean pe filiera UDMR, în tandem cu directorul general Stier Peter.


Actorul Rappert Gabor nu a dorit să-și motiveze gestul. „Mi-am depus demisia lunea trecută. Nu vreau să fiu nepoliticos, dar nu doresc să comentez în niciun fel în presă acest aspect, nu doresc. Ce pot să vă spun este că demisia mea nu este un act necugetat, m-am gândit mult înainte de a lua această decizie, nu pleci ușor din teatru după 21 de ani” a declarat Rappert pentru „Adevărul de Transilvania”. Nagy Csongor și Keresztes Attila nu au putut fi contactat pentru declarații.

Surse din instituție au declarat că cei doi actori au plecat „ca urmare a politicii de dezbinare dusă de noul director artistic al trupei de la secția maghiară”. Rappert Gabor (43 de ani) și-a depus demisia în 26 octombrie, fiind urmat în scurt timp de un alt membru cu state vechi de plată în Teatrul de Nord, Nagy Csongor. Rappert lucează din 1990 ca actor la Teatrul de Nord Satu Mare, fiind unul dintre primii angajați ai teatrului de după Revoluție. 
Acesta este cel de-al doilea scandal care lovește instituția de cultură de la începutul acestui an, după ce Prefectura Satu Mare a atacat în contencios administrativ numirea din funcție a directorului general Stier Peter pe motiv că acesta nu are studii de specialitate.

Vom reveni cu amănunte

Într-un comunicat de presă remis redacției de „Secretariatul artistic”, conducerea teatrului a răspuns materialului publicat de redacția noastră. Redăm în continuare textul comunicatului, cu două mențiuni: „Györgyi” a fost o greșeală singulară de redactare în articol, numele apărând scris corect chiar în introducere, iar sursele nenominalizate sunt avizate.

Trupa noastră se numește Trupa Harag György și nu Trupa Harag Györgyi, purtând numele marelui regizor, fondatorul teatrului cunoscut și apreciat nu numai în cultura maghiară, dar și în cea română. Actorul István István nu și-a dat demisia și nici nu și-a exprimat vreo dorință în acest sens.
            Actorul Rappert Gábor și-a dat demisia cu câteva zile după demisia lui Nagy Csongor-Zsolt, așadar el fiind ultimul și nu primul demisionat.
            Keresztes Attila este director artistic și nu director tehnic. El nu a fost și nici nu este membru al niciunei formațiuni politice. El este director artistic al Trupei Harag György din iulie 2009 și nu de la începutul acestei stagiuni, directorul administrativ Stier Péter câștigându-și postul prin concurs cu o stagiune în urmă. Așadar nici informația privind aducerii în tandem pe filiere politice nu este una corectă.
            Informația, conform căreia în această stagiune volumul de muncă s-ar fi dublat, nu corespunde adevărului, programul stagiunii cuprinzând cu o premieră mai puțin decât în ultimele două stagiuni.
            În momentul în care actorii demisionați nu doresc să-și comenteze în presă motivele, considerăm aluziile la „surse din instituție” nenominalizate, ca fiind o tehnică de jurnalism de scandal obscur, care are ca singur scop crearea de tensiune și ațâțare iresponsabilă.
            În ceea ce privește „politica de dezbinare” dusă de directorul artistic nu putem să ne dăm seama la ce se referă autorul. În ceea ce privește politica artistică a lui Keresztes, putem să amintim că în cele două stagiuni și jumătate de directorat al său a obținut rezultate deosebite; printre altele Trupa noastră a primit trei premii pentru spectacole la diferite festivaluri, un premiu individual, o nominalizare Uniter, a fost invitată la Festivalul Național de Teatru din Ungaria, a făcut o înregistare TV difuzată de Duna Tv, a susținut spectacole, printre altele, la Cluj-Napoca, Sfîntu Gheorghe, Arad, Budapesta, Pécs, Nyíregyháza, toate fiind orașe cu o cultură teatrală deosebită.
            Sperăm că articolul menționat este doar un produs al unui jurnalist amator și nu o denaturare tendențioasă a adevărului. Ca atare solicităm Redacției corectarea imediată a informațiilor false, totodată vă invităm și pe această cale la conferința noastră de presă din 7 noiembrie.
 
 Cu stimă, Secretariatul Literar 




Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite