De 90 ani în slujba culturii sătmărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu serveşte „cultură pe pâine“ Sătmarului de aproape un secol. Înfiinţat în 1920, actualul Centru Cultural G.M. Zamfirescu a ajuns cea mai activă instituţie de cultură din oraş

Centrul a fost înfiinţat în 1920 de mari oameni de cultură ai vremii, sub forma unei asociaţii culturale. În anul 1957 a devenit Casă de Cultură, iar din 2009, este cunoscut ca Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.

Şi-a dedicat viaţa culturii

Referentul instituţiei este, din 1995, Maria Magdalena Matei. „Am venit aici în februarie 1995, pe postul de secretară. Apoi, am devenit referent, moment în care Gheorghe Molnar, fostul referent, a fost numit director“, povesteşte femeia.
Cunoscută de toţi oamenii de cultură şi nu numai sub numele de Babi Matei, ea este cel mai vechi angajat al instituţiei, după director. De-a lungul celor 16 ani de activitate la centru, ea a luat parte la organizarea tuturor evenimentelor.
„În perioada 1997-2002, am coordonat şi o trupă de teatru. Dar m-am ocupat şi de proiecte de calificare profesională pentru tinerii cu dizabilităţi. Dar ne-am păstrat ca principale activităţi organizarea de concerte şi de spectacole de teatru“, mai spune Babi.

15 ani de Christmas Fest

Pe parcursul anilor, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu a organiat peste 500 de evenimente culturale de toate genurile. De la primul Christmas Fest Rock, organizat în 1996, trecând prin sute de alte evenimente, s-a ajuns la marele festival Christmas Fest, cu o serie de concerte cuprinse în program, toate organizate de o mână de oameni, angajaţi ai centrului.
„Suntem nouă angajaţi şi pot să spun că activăm ca într-o adevărată familie. Deşi fiecare îşi are atribuţiile bine stabilite, ne ajutăm şi ne completăm de câte ori e nevoie“, povesteşte referentul.
Pe lângă obişnuitele festivaluri Christmas Fest şi Samfest, centrul este şi principalul organizator al evenimentului „Zilele oraşului Satu Mare“, organizat din 2006 în fiecare lună mai.

Satu Mare cultural

„Încercăm să ţinem pasul cu dorinţele sătmărenilor, chiar dacă acest lucru este greu de când cu criza. Chiar dacă nu întotdeauna se înghesuie sătmărenii la evenimentele culturale, nu putem lăsa cultura să moară. Mă doare sufletul când aud oamenii spunând că în oraşul nostru nu se întâmplă nimic“, mărturiseşte Babi Matei. „În această parte a Ardealului, suntem oraşul cu cele mai multe evenimente culturale: expoziţii, spectacole de teatru, concerte simfonice, rock, blues, jazz şi folk“, adaugă referentul.

La Satu Mare funcţionează şi Casa de Cultură a Sindicatelor, instituţie care de câţiva ani nu mai este organizator de evenimente. Satu Mare se poate lăuda şi cu Teatrul de Nord, cu trupe de teatru care joacă în limbile română şi maghiară, dar şi cu Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite