DOSAR Rechizitoriul fostului șef ARR. Directori de instituții publice cu musca pe căciulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Jurj a fost condamnat după o lună și o zi de la flagrantul organizat de DNA
Nicolae Jurj a fost condamnat după o lună și o zi de la flagrantul organizat de DNA

Condamnarea fulger a fostului șef ARR Satu Mare Nicolae Jurj pentru luare de mită și trafic de influență, după ce acesta și-a recunoscut faptele în instanță, ar putea genera o nouă serie de anchete. Printre cei vizați s-ar putea număra și șeful Gărzii Financiare Satu Mare, amintit în rechizitoriu. 

Procurorii DNA au susținut că Jurj le-ar fi dat de înțeles denunțătorilor, patroni ai unor societăți de transport, că ar putea influența mai mulți directori de instituții publice cu atribuții de control, cu care se află în relații de prietenie, pentru a-i determina să nu efectueze controale la firmele lor. Alături de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în rechizitoriu mai este meționată o singură instituție, Garda Financiară, condusă de Ioan Șipoș.
Vezi aici rechizitoriul din procesul lui Nicolae Jurj
Comisarul șef Ioan Șipoș nu a putut fi contactat pentru declarații. Zlatomir Barbulov, comisar șef divizie al Gărzii Financiare Satu Mare a negat însă orice implicare a instituției în dosarul Jurj. „Nu avem formule privilegiate, nu avem partitisme și nu s-au favorizat societăți la efectuarea controalelor” a afirmat comisarul.     
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Dan Alin, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, l-a primit pe unul dintre denunțători, K.I., din Carei, în 18 noiembrie și l-a condus la inspectorul din subordinea sa însărcinat să efectueze controlul, la solicitarea lui Nicolae Jurj. 
Șpagă la supermarket
Controlul la societate s-a lăsat fără amendă din partea ITM. Ulterior, Jurj s-a întâlnit cu patronul la hypermaketul Real și i-a cerut 2500 de lei. Banii urmau să ajungă în la fostul subprefect Dan Alin. Procurorii nu a reușit să stabilească faptul că fostul subprefect ar fi petins, direct sau indirect, prin intermediul lui Jurj, cei 2500 de lei, iar Dan Alin a scăpat basma curată.
Nicolae Jurj a fost condamnat de magistrații Tribunalului Satu Mare la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată și la șase luni de închisoare pentru trafic de influență în 19 decembrie 2011. Tribunalul a mai decis ca Jurj să restituie sumele încasate drept mită. Acesta a fost prins în flagrant în 18 noiembrie 2011 de procurorii DNA în timp ce primea 2.500 lei de K.I., patronul unei societăți de transport din Carei. Șeful ARR solicitase suma pentru a intereveni pe lângă funcţionari din Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare, pentru ca aceştia să favorizeze firma la momentul efectuării unui control de specialitate. În 2011, Jurj a pretins de la patru administratori ai unor societăţi de transport 8.500 de lei, din care a primit 3.000 lei, 500 euro şi 400 litri de motorină (echivalentul a 2.000 lei) pentru a nu dispune controale la societăţile deținute de aceștia. 

Urmăriți efectele dosarului Jurj pe satu-mare.adevarul.ro

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite